Nu stiu de ce treptat a început sä se contureze ideea cä Elena Ceausescu este personajul cheie al regimului patronat de sotul ei, Nicolae Ceausescu. Teza e cä pe masurä ce îmbatrânea el îsi pierdea din capacitatea de decizie si era tot mai dependent de ea. Ideea este acreditatä de mai multi memorialisti si istorici. Este o falsa perspectiva. Elena Ceausescu depindea de puterea lui care se baza pe Securitate, aparatul de partid, armata, aparatul guvemamental pe care le controia strâns. Influenta ei deriva din faptul cä întâmplator era sotia dictatorului. Ea avea accès nemijocit la el, ceea ce o facea un factor de luat ìn seama. Cei din anturajul lor ìi luaserä frica, pentru cä era ranchiunoasä. Era bine sa nu te antipatizeze dacä te gäseai pe culoarele C.C al P.C. R sau ìn Consiliul de ministri.
Problema puterii reale sau imaginare a Elenei Ceausescu pune teoretic o chestiune de ordin general, rareori analizatä de politologi - raportul formal/informal în exercitarea puterii. Raportul este esentai în structura puterii politice din ultímele decenii de oriunde. în anturajele liderilor formali, selezionati de diferite mécanisme - în cazul nostru de unul ìnchis, nedemocratic - exista personaje care influenteazä disproportionat deciziile. Asta se întâmpla din cauzä cä liderii reali, formali, ai respectivelor structuri de putere se lasä confiscati, devin prizonierii acestor anturaje unde rolurile sunt definite neclar sau deloc. Ce rol joacä consilierii, expertii, rudele, amántele, secretarele, comparativ cu ministril si parlamentarii? Este o întrebare la care înca trebuie räspuns în lipsa unor studii stiintifice bazate o inventariere empirica a acestor situaci extrem de frecvente.
Fara o bazä teoretica e foarte greu sä analizäm care a fost reala influente a Elenei Ceausescu. Pana la urmä a plätit cu viata rolul jucatìn anii 1965-1989. Multi o considera piaza rea a dictatorului. Acestuia, unii ìi mai acordä circumstante atenuante. Zie cä raspunderea pentru deciziile dezastruoase din acei ani ar apartine serviciilor secrete care nu l-au informat. Sau membrilor Biroului Politic s\ Guvemului care nu i-au contestât niciodatä hotärarile. CeI mai des, partizanii acordärii de circumstante atenunate o considera pe Elena Ceausescu vinovatä. Cred cä are vinovatiile ei, nu putine, dar principalul responsabil ramane totusi Nicolae Ceausescu.
Elena Ceausescu In The Records
I don't know why the idea that Elena Ceau§escu was the key element of her husband's regime slowly stared to take shape. It is said that by growing older he started to lose his capacity of taking decisions, so he was more and more dependent on her. The idea is credited by a serious number of historians. However, this is a false perspective. In turn, Elena Ceausescu was herself dependent on Nicolae Ceausescu, whose power was backed by Securitatea, by the state apparatus, by the army and by the government, all of which he firmly controlled. Her influence was only a natural consequence of being her husband's wife. She had immediate access to him, thus being a factor not to be ignored, and all the close ones were afraid of her because she was pretty spiteful. It would have been batter not to be despised by her if you had found yourself on the corridors of the CC. of the RCP or in the Council of Ministers.
However, the whole discussion regarding Elena Ceausescu's real or virtual power eventually brings forth a more general matter, rarely examined by political scientist, which is the formal/informal ratio in the exercise of power. In fact, this ratio is a truly core element in the structure of power of the last decades, anywhere in the world. In all the entourages of the formal leaders selected through different mechanisms - in our case a closed, undemocratic one - there are characters who disproportionately influence decisions. This happens because all the real and formal leaders belonging to the structures of power somehow surrender; they turn into prisoners of their own environment, where roles are blurred or not defined at all. What roles do all the advisers, experts, relatives, mistresses, ministers, secretaries or the MPs actually play? In the absence of an empirical based inventory or of scientific studies of these very common situations it remains a question yet to be answered.
In the absence of a theoretical basis, it becomes very difficult to estimate how big Elena Ceausescu's influence really was. Eventually she paid with her of own life for the role she played between '65 and '89. Many consider her the dictator's evil eye, thus granting him some circumstances. They believe that the responsibility for all the disastrous decisions taken during those years belong to the secret services that have not accurately informed Ceausescu. Or to the members of the Politburo and the Government who never dared to dispute his decisions. Most often, Nicolae Ceausescu's proponents blame Elena Ceausescu. I personally find her guilty in many ways, but I strongly believe Nicolae Ceausescu remains the main responsible.
Arhivele Nazionale ale Romàni ei
CC al PCR
Seccia cadre
Fd 95
Dosar 653
Fílele 27, 23, 20, 19, 18
CEAUSESCU ELENA-M .DEP ............................................
Origine soci alä -cäräneascä (mi j locasi)
De protesi e reparatoare in vârsta de 31 de ani
Tovaräsa a inceput, in 1936, sä lucreze in fabrica ca ucenicä. Aici, intrând intr-un mediu muncitoresc sänätos, primind si ajutorul fratelui säu care era activist de Partid, s-a atasat luptei clasei munci toare activând pe unie sindicala, iar mai târziu pe li ni a Ajutorul ui Rosu. în 1939 tov. a fost atrasa in U.T.C unde a inceput a duce activitate, primind munci de räspundere (secretara sectorului 3 albastru UTC, in comitetul judeçean U.T.C).
A dus activitate pe unie de tineret luând parte activa la acci uni le organi zato ri ce de Partid (sindi cat, breaslä, ce reu ri culturale progresiste) , pana in 1942, când in urma unor discucii avute cu legatura sa superioarä, aceasta a intrerupt legatura, tov. ramânând farà legatura de Partid sau U.T.C pana la 23 august 1944.
în 1941 tov. a fost sanzionata cu averti sment pentru calcarea regulilor conspi rap'ei . In 1943 tov. a reluat legatura pe unie de aparare contribuind la apärarea muncitorilor antifascisti. (Perioada 1936-1944 subcomisia de verificare nu a putut verifica in adàncime negasi ndu-se dosarul original al tov. iar material eie strânse pana acum nu sunt suficiente).
Dupa 23 august 1944 tov. lucreaza pe unie de U.T.C, ca secretara de sector pana in 1945. De la aceasta data lucreaza in continuare ca activista la judeteana P.C. R Ilfov, pana in anul 1947 când intrerupe complect viaça de Partid pana in noiembrie 1949, fiind bolnava ci având ci doi copii mici, totuçi tov. a avut ci o delasare nereuçind sa-çi organi zeze munca pentru a lua parte la viaça de Partid.
în timpul cât tov. a activât a dat dovada de orientare §i i ni -ciati va fiind o fire energica, activa, îndeplinindu-§i sarcinile primite.
în çedinça colectiva de verificare tov. la inceput nu a analizat adânc lipsa ei de activitate din ulti mi i ani aratând tendinee de autoritate §i orgoliu ci ca primeçte greu critica. Ajutata de subcomisie ci de tov. din sala, prin di scuti il e f acute, tov. a tras concluzia justa, sanatoasa, luându-çi angajamentul de a duce in viitor o munca rodnica pentru Partid.
REFERAT
Rectificare de stagiu
Ceauçescu Elena- muncitoare
Nascuta la 7 ianuarie 1919 in comuna Petre§ti-Dâmbovita.
Originea sociala taran mijlocaç.
A activât în i legal i tate.
Subcomisia de Verificare i -a confirmât calitatea de membru de Partid ci a inaintat dosarul Comisiei Centrale de Verificare pentru a-i stabili stagiul.
Cercetând cazul constatam:
CEAUSESCU ELENA a luat legatura cu miçcarea muncitoreasca in Bucureçti , in anul 1936, in timp ce lucra ca ucenica la fabrica de textile Lentex. A activât pe unie sindicala, participând la o actiune in urma carena a fost concedi ata.
Din 1937 pana in 1939 a lucrat pe linia Apararii, apoi in U.T.C. Din 1939 i s-a comuni cat ca a fost incadrata in Partid ci i s-a dat munca de raspundere in conducerea localei U.T.C ca secretara a Sect. Ili Albastru (comunicarea de ìncadrare in Partid i s-a facut de catre Ioni -ça loan care are situati a de partid ned ari fi cata. El susti ne ca nu i -a comuni cat ca a fost incadrata in Partid)
A lucrat ca secretara a Sect. IUI Albastru pana in 1941, când in urma unei greçeli de conspirare (1-a dus pe tov. Ceauçescu impreuna cu gardianul care il insotea ìntr-o casa conspirativa a C.C. al U.T.C) a fost siispendata din munca (réf., tov. Raceanu Elena).
În septembrie 1941 a fost arestata in urma denuntului provocatorului Mitran. La cercetari nu a recunoscut ni mie §i din lipsa de dovezi a fost eliberata.
În 1942 i s-a dat legatura cu Miçu Zugrafu. §tiind ca acesta are un frate provocator i -a cerut legatura superioara. în urma acestui fapt Zugravu a întrerupt legatura cu ea (din autobiografie).
Din 1943 a avut legaturi pe unie de ajutorul roçu cu tov. Revi Ileana. A muncit conçtiincios, cu o mica intrerupere in 1944, când fiind plecata acasa cu invoirea Paartidului nu s-a intors la data fixata.
Dupa 23 august 1944 a lucrat pe unie de U.T.C, ca secretara a Sectorului III Albastru, apoi la judeteana P.C. R Ilfov, in Seccia de Cadre §i Educati e Politica.
Din 1947 pana in 1950 ?-a activât deoarece, in acest timp, nascuse doi copii. In prezent lucreaza la C.C al P.M. R. Sectia Externe.
In concluzie:
CEAUSESCU ELENA s-a atasat de tanärä miscärii munci toresti , in munca i legala a avut unele greseli insä acestea s-au datorat faptului cä era foarte tanärä si cu nivel politic scäzut. Deasemenea ?-a fost suficient ajutatä in munca sa. Tinând cont de faptul cä in 1939 a fost secretara in un Sector al U.T.C, muncä ce nu se putea t;ine farà a avea calitatea de m.d.p, propunem sä i se dea stagi ul de Partid din 1939.
26 oct. 1950
14 februarie 1951
Catre,
COLEGIUL DE PARTID
ORGANIZATIA DE BUCURESJI
Comisia Controlului de Partid al C.C. al P. M. R., luänd in discute cazul lui CEAU$ESCU ELENA, näscutä la 7 ianuarie 1919, in comuna Pet resti -Dâmbovi ^a, de origine soci ala %arar\ mi j locas, de profesie muncitoare, (in prezent lucreazä la C.C. Seccia Externe) a constatât urmätoarele:
CEAUSESCU ELENA a luat legatura cu miscarea munci toreascä in Bucuresti, in anul 1936, in timp ce lucra ca ucenicä la fabrica de textile " Lentex". A activât pe unie sindicala, parti ci pând si la o acci une in urma carena a fost concedi atä.
Din 1937 pana 1939, a lucrat pe linia Apärärii, apoi in U.T.C. A lucrat ca secretara a Sect III Albastru pana in 1941, când in urma unei greseli de conspirare a fost suspendatä din muncä.
în septembrie 1941 a fost arestatä in urma denun^ului provocatorului Mitran. La cercetäri nu a recunoscut ni mi e si din lipsä de dovezi a fost eliberata.
In 1942 i s-a dat legatura cu Mi su Zugravu. §tiind cä acesta are un frate provocator i -a cerut legatura superioarä. în urma acestui fapt Zugravu a intrerupt legatura cu ea si astfel a pierdut si legatura cu Parti dui .
Din 1943 a avut legäturi pe unie de " Ajurtorul Rosu" cu tov. Revi Ileana. A muncit constiinciod cu o mica intrerupere in 1944, când fund plecatä acasä cu invoirea Parti dui ui, nu s-a intors la data fixatä.
Dupä 23 august 1944 a lucrat pe unie de U.T.C, ca secretara a Sect. III. Albastru, apoi la jude^eana P.C. R. Ilfov, in Sedcçia de Cadre si Educarne Politica.
Din 1947 pana in 1950 nu a activât deoarece in acest timp näscuse doi copii .
Tinând cont de faptul cä, in i legal i tate, nu a avut activitate continua pe li ni e de Partid, caci atunci când s-a pierdut legatura nu s-a sträduit sä o recapete, Comisia Controlului de Partid, in sedin^a din 14 noiembrie 1950, a hotärat:
- incadrarea in Partid a tov. CEAU$ESCU ELENA cu stagi ul de la 23 august 1944, data când s-a incadrat efectiv in muncä.
- Tovaräsul Presedi nte al Colegiului de Partid, Organi zap' a de Bucuresti, impreunä cu un tovaräs, membru in Biroul Organiza^iei de Partid, este insärcinat sä comuni ce personal lui CEAUSESCU ELENA. hotarârea Comi si ei Controlului de Partid al C.C al P.M. R
- Documentul de faça este strict intern
PRESEDINTE
Indescif rabil
Nota.
Document cu stampila Comisiei Controlului de Partid al C.C al P.M.R
STELIAN TANASE
[The University of Bucharest]
Stelin Tanase - Profesor de stante politice la Facultatea de Stante Politice, Universitatea Bucuresti. Publicatii recente: doran µ Securitatea, Iasi, Polirom, col. "Istorii subterane", 2010; Clienfii Iu tanti Varvara, Bucuresti, Humanitas, [2005], a 2-a editie, 2008; Istoria càderii regimurilor comuniste. Miracolul revolupei, Bucuresti, Humanitas, [1999] a 2-a editie, 2009.
You have requested "on-the-fly" machine translation of selected content from our databases. This functionality is provided solely for your convenience and is in no way intended to replace human translation. Show full disclaimer
Neither ProQuest nor its licensors make any representations or warranties with respect to the translations. The translations are automatically generated "AS IS" and "AS AVAILABLE" and are not retained in our systems. PROQUEST AND ITS LICENSORS SPECIFICALLY DISCLAIM ANY AND ALL EXPRESS OR IMPLIED WARRANTIES, INCLUDING WITHOUT LIMITATION, ANY WARRANTIES FOR AVAILABILITY, ACCURACY, TIMELINESS, COMPLETENESS, NON-INFRINGMENT, MERCHANTABILITY OR FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE. Your use of the translations is subject to all use restrictions contained in your Electronic Products License Agreement and by using the translation functionality you agree to forgo any and all claims against ProQuest or its licensors for your use of the translation functionality and any output derived there from. Hide full disclaimer
Copyright Fundatia Societatea Civilia (Civil Society Foundation) Oct 2011