Content area
Full Text
C. muncii, art. 60 alin. (1) lit. a), art. 77
Nulitatea deciziei de concediere a fost admisă greşit, deoarece dispoziţiile art. 60 alin. (1) lit. a) C. muncii, nu vizează expres că momentul emiterii deciziei de concediere nu trebuie plasat pe durata incapacităţii temporare de muncă. Este vorba de aplicarea art. 60 alin. (1) lit. a) C. muncii, în conformitate cu prevederile art. 77 C. muncii, care menţionează că decizia de concediere produce efecte de la data comunicării ei.
Deci nu are nicio importanţă când a fost emisă decizia de către angajator, importantă fiind comunicarea acesteia salariatului afectat de măsura dispusă, deoarece data încetării Contractului individual de muncă este data la care se produc efectele deciziei de concediere.
Instanţa de fond a aplicat greşit legea stării de fapt deduse judecăţii şi a nesocotit menţiunile din decizia de concediere ce vizau producerea efectelor acesteia după expirarea termenului de preaviz şi după epuizarea perioadei de concediu medical.
(C. Apel Braşov, decizia nr. 683/Ap din 15 octombrie 2014, just.ro)
Prin sentinţa civilă nr. 858/2014, Tribunalul Braşov a admis contestaţia formulată şi completată de către contestatoarea M.A.I., în contradictoriu cu C.N.P.R. S.A. şi a constatat nulitatea deciziei de concediere nr. 8176/06.09.2013 emisă de intimată.
A dispus reintegrarea contestatoarei în postul deţinut anterior concedierii, respectiv, consilier juridic în cadrul C.N. „P.R." S.A..
A obligat intimata la plata despăgubirilor constând în salariile şi celelalte drepturi cuvenite începând cu data concedierii şi până la reintegrarea efectivă. Pentru a pronunţa această sentinţă, instanţa a reţinut următoarele:
Prin acţiunea înregistrată la această instanţă sub nr. de dosar 7986/62/2013, contestatoarea M.A. a chemat în judecată pe intimata C.N.P.R. S.A. solicitând instanţei ca prin hotărârea ce o va pronunţa să dispună: anularea deciziei de concediere nr. 8167/2013 ca nelegală şi abuzivă, reintegrarea în muncă pe postul deţinut anterior cu toate drepturile ce decurg din reintegrare, cu cheltuieli de judecată.
Prin decizia nr. 8176 din 6 septembrie 2013 emisă de intimata C.N. P.R. S.A. s-a dispus concedierea contestatoarei din funcţia de consilier juridic, în temeiul dispoziţiilor art. 65 şi art. 66 C. muncii, pentru motive care nu ţin de persoana sa, ca urmare a desfiinţării postului ocupat, fiind acordat un termen de preaviz de 20 de zile lucrătoare, conform art. 75 alin. (2) C. muncii.
Astfel cum...