Content area
Full Text
Abstract
An informal economy has always been widespread in Turkey. However, especially after the 1980s' neo-liberal political economic policies, there has been a rapid growth in the informal sector which can be called 'unprotected sector' for the workers involved. The job opportunities created in this sector are mostly casual, temporary, and payments are low which leads to new urban poor. It will be based on a research which was carried out in two cities, Istanbul and Gaziantep. A questionnaire, deep interviews and focus groups with the poor households were applied.
Key Words : Working Poor, New Urban Poor, Informal Sector.
JEL Classification Codes : A14.
Özet
Enformel sektör yoksulluk iliskisi özellikle 1980'den sonra tüm dünyayi etkisi altina alan yapisal uyum programlarinin uygulanmaya konulmasiyla, özellikle gelismekte olan ülkelerde yüzünü çalisma kosullarinin esneklesmesi biçiminde degil fakat düzensizlesmesi biçimde göstermistir. Bu süreç kendini, çalisma kosullarinda açtigi yaralar ve yoksullugu artirici etkisiyle ortaya koymustur. Bu çalismanin amaci isgücü piyasalarinda meydana gelen bu dönüsümün dinamiklerini Türkiye baglaminda çözümlemeye çalismaktir. Bu amaçla, Istanbul ve Gaziantep illerini kapsayan çalisan kent yoksullari üzerine, anket, görüsmeler ve odak grup teknikleri kullanilarak bir alan arastirmasi yapilmistir.
Anahtar Sözcükler : Çalisan Yoksullar, Yeni Kent Yoksullan, Enformel Sektör.
1. Giris
Kent yoksullugunun beraberinde getirdigi en önemli sorunlar, ekonomik ve toplumsal yasamdan dislanmak, egitim, is ya da saglik olanaklanna erisebilme güclükleri, saghksiz yasam ve çalisma kosullan ve vatandaslik haklannm kullamlmasmda ortaya çikan güclükler olarak ele alinabilir. Diger bir deyisle, kent yoksullugunun büyümesi, toplumsal esitsizligin ve kutuplasmanin artmasi anlamina gelmektedir. Roberts gelismekte olan ülkelerde kentsel gelisim özelliklerini hizli nüfus artici, yüksek oranda issizlik, düsük ücretler ve istikrasiz isgücü piyasasi olarak tammlamaktadir (Roberts, 1978). Kentsel yoksulluk baglaminda, kentsel isgücü piyasasinm en belirgin özelligi, calis ani arrnin önemli bir kismina düzenli ve güvenceli is olanaklan sunamamasidir. îstihdam olanaklanndaki yetersizlik, isgücü arzinm egitimsiz ve niteliksiz olusuyla da bir araya gelince, kentlerde kitleler halinde issizlik ve yoksullugun ortaya çikmasi kaçimlmaz olmaktadir.
Yoksullugun ve issizligin özellikle gelismekte olan ülkelerde, sosyal politikalarla yoksullann desteklenmesinin de yetersiz oldugu kosullarda süregelen bir sorun oldugu açiktir. Ancak, özellikle 1980 sonrasrnda tüm dünyayi etkisi aluna alan ekonomi politikalan, çalisanlann yeni bir kavramla yüz yüze gelmelerine neden olmustur. Bu, çalisma kosullarrnda esneklesme adi alünda, devletin aradan çekildigi, isçi ve isvereni karsi karsiya birakan, iki tarafìn guçleri dâhilinde çalisma kosullannin...