Content area
Full Text
ÖZET
Cinsel kimlik bozuklugu (CKB), kisinin biyolojik cinsiyeti veya cinsel rolünden sürekli bir sekilde rahatsizlik duymasi ile belirli bir klinik durumdur. Bu yazida, CKB belirtileri ergenlik çagindan sonra baslayan, 15 yasinda olan bir kiz hasta sunulacaktir. Çocukluk çagi boyunca kronik olarak travmaya ugrayan bu kiz hastada ergenlikten itibaren cinsel kimliginde degisme ve aile içi dinamiklerin cinsel kimlik gelisimi üzerindeki belirleyici etkisinin vurgulanmasi amaçlanmistir. (Anadolu Psikiyatri Derg 2010; 11:83-86)
Anahtar sözcükler: Cinsel kimlik bozuklugu, geç baslangiç, travma, kiz, ergen
Gender identity disorder begining at adolescence: A case report
ABSTRACT
Gender identity disorder (GID) is a clinical condition characterized by a persistent feelings of discomfort with one's biological sex or the gender role of one's sex. In this report a case of GID in a 15 years old female, whose symptoms begin after puberty was discussed. It was aimed to explain the situation of the girl in which gender identity changes through adolescent period who has chronic trauma throughout childhood and the characteristic effects of the family dynamics on the development of sexual identity. (Anatolian Journal of Psychiatry 2010; 11:83-86)
Key words: gender identity disorder, late onset, trauma, female, adolescent
GIRIS
Cinsel kimlik bozuklugu (CKB), kendi cinsiyetinden rahatsiz olma, karsi cinsten olma istegi veya israrli bir biçimde karsi cinsiyetle özdesim kurma ile seyreden bir klinik durumdur.1 CKB'nin etiyolojisinde biyolojik ve kalitimsal etkenler suçlanmakla birlikte, psikodinamik ve sosyal ögrenme kuramlari üzerinde daha sik durulmaktadir. 2 Gelisimin kritik evrelerinde çocugun karsi cinsiyetteki anne-babasina odaklanarak karsi cinsle özdesim kurdugu seklindeki kuramlarin yani sira,2 bu çocuklarda ayrilik anksiyetesi ve özdesim güçlükleri yasandigini bildiren yayinlar da bulunmaktadir.3,4 Anne-babanin karsi cinse özgü davranislari desteklemesinin de CKB'ye yol açabilecegi belirtilmektedir. Karsi cinse özgü rol davranislari üç-bes yaslarinda baslamakta ve ergenlik döneminde sürekli bir kisilik özelligi halini almaktadir.5 Bizim olgumuzda ise, çocukluk çaginda cinsel kimligiyle ilgili sorun yasamayan kiz hastanin, puberte sonrasinda cinsel kimlik bozuklugu belirtileri yasadigi görülmektedir. Bu olgudan yola çikarak biyolojik gelisimden bagimsiz olarak çevresel stres etkenlerinin ve aile içi dinamiklerin kizlarda cinsel kimlik gelisimi üzerindeki belirleyici etkisinin vurgulanmasi amaçlanmistir.
OLGU
On bes yasinda, lise birinci sinif ögrencisi kiz hasta, saçlarini kisa kestirme, sürekli pantolon ve gömlek giyme istegi; etek, külotlu çorap, sütyen gibi kizlara özgü kiyafetleri giymeme nedeniyle anne tarafindan klinigimize getirildi. Anneden alinan bilgiler dogrultusunda hastanin son iki yildir...