Abstract

Çankaya Belediyesi ile birlikte yürütülen bu çalışmanın konusu, ambalaj atıkları yönetimi kapsamında çeşitli kararların alınmasında karar vericilere yardımcı olacak bir sistem geliştirmektir. Amaç, Çankaya’da ambalaj atıklarını ayrıştırma ve toplama maliyetlerini enazlarken toplanan ambalaj atığı miktarını ençoklamaktır. Bunun için ambalaj atıklarının ayrıştırılmasına ve toplanmasına yönelik dört farklı alternatif geliştirilmiştir. Alternatifleri değerlendirmek üzere Bahçelievler, Yukarı Bahçelievler ve Emek pilot bölge olarak seçilmiştir. Farklı toplama biçimlerine dayanan alternatifler için sisteme girecek potansiyel ambalaj atığı miktarlarının tahmininde deney tasarımı, bulanık sayı ve karışım tasarımı yöntemlerinden yararlanılmıştır. Her alternatif için en uygun toplama birimleri, bu birimlerin yerleri ve kapasiteleri belirlenmiştir. Toplama birimlerinin yerlerinin belirlenmesinde küme kapsama ve atama probleminden yararlanılırken, birimlerin kapasite tayinlerinde sisteme girecek tahmini ambalaj atığı miktarları kullanılmıştır. Sonunda, tüm alternatifler için yatırım ve işletim maliyetleri hesaplanmış, alternatifler toplam maliyet, getiri ve toplanan ambalaj atığının miktarındaki artış üzerinden kıyaslanmıştır. Bütün alternatiflerin mevcut sisteme göre oldukça etkin çözümler verdiği gösterilmiştir.

Alternate abstract:

The subject of this study, which is conducted with the collaboration of Çankaya Municipality, is to build a system helping the decision makers to make decisions about packaging waste management. The purpose is to maximize the amount of packaging waste while minimizing the cost of collection and decomposition of packaging waste. In order to achieve this purpose, four different alternatives are suggested for collection and decomposition of packaging waste. Bahçelievler, Yukarı Bahçelievler, and Emek are chosen as a pilot region to evaluate these alternatives. For all alternatives, experimental design, fuzzy number, and mixture design methods are used to forecast the potential packaging waste amounts to be collected. Plus, the most appropriate collection units and the locations and capacity of these units are determined. While set covering and assignment problems were used to determine the location of collection units, forecasted packaging waste amounts were used to set the capacity of these units. Besides, all investment and operational costs are calculated for each alternative and the alternatives are compared according to their total costs, profits, and the increase in the collected packaging waste amount. It is observed that all the alternatives result in better solutions compared to the current system.

Details

Title
GERİ DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR AMBALAJ ATIKLARI YÖNETİM SİSTEMİ TASARIMI
Author
Nusret KÖSE Deniz SUN; TULUM, Merve; Ali Yücel TÜREGÜN; KIRCA, Ömer; SÜRAL, Haldun
Pages
35-51
Section
Research Articles
Publication year
2015
Publication date
2015
Publisher
Chamber of Mechanical Engineers, TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
ISSN
13003410
e-ISSN
26677539
Source type
Scholarly Journal
Language of publication
Turkish
ProQuest document ID
2522039209
Copyright
© 2015. This work is published under http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ (the “License”). Notwithstanding the ProQuest Terms and Conditions, you may use this content in accordance with the terms of the License.