Content area
Full Text
ÖZET
Rekabet gücü kavrami, bir ülkenin dünya mal ve hizmet ticaretinde sahip oldugu payi göstermektedir. Rekabet gücü kavrami sadece ülkeler için degil, firmalar ve endüstriler içinde geçerlidir. Bu çalismada Türkiye ve BRIC ülkelerinin imalat sanayi rekabet güçleri analiz edilmistir. Açiklanmis Karsilastirmali Üstünlükler Endeksi ve Karsilastirmali Ihracat Performans Endeksi kullanilmistir. Sonuç olarak Türkiye'nin imalat sanayi rekabet gücünün SITC 6 ve SITC 8 endüstri grubunda yüksek oldugu görülmüstür. Ayrica Türkiye'nin Brezilya, Rusya ve Hindistan karsisinda imalat sanayi rekabet gücünün yüksek ancak Çin karsisinda düsük oldugu görülmüstür.
Anahtar Kelimeler: Rekabet, Imalat Sanayi, Türkiye, BRIC Ülkeleri.
ABSTRACT
The concept of competitiveness show that share the world with goods and services trade a country. The concept of competitiveness not only for the country, it is available in firms and industries. In this study, the competitiveness of manufacturing industry in Turkey and BRIC countries have been analyzed. Revealed Comparative Advantage Index and Comparative Export Performance Index was used. Consequently, it was found to be high SITC 6, SITC 8 industry groups in Turkey's manufacturing competitiveness. Also, it was found Turkey, Brazil, Russia and India in the face of high competitiveness of the manufacturing industry but to be low across China.
Keywords: Competition, Manufacturing, Turkey, BRIC Countries.
(ProQuest: ... denotes formulae omitted.)
I.GiRÎÇ
Son yillarda küresellejme süreciyle birlikte piyasalar daha rekabetçi bir hale bürünmüjtür. Rekabetçi ortamin varligi ise, firmalarin ve ülkelerin uluslararasi rekabetten kazanç saglamak için daha fazla çaba göstermelerini gerektirmektedir. Bu durum rekabet gücünün önemini artirmijtir. Rekabet gücü bir ülkedeki bir endüstrinin/sektörün diger ülkelerdeki endüstriye/sektöre göre daha yüksek gelir ve istihdam yaratmasi olarak tanimlanabilir. Rekabet gücünü endüstri, firma ve ülke (ulusal-uluslararasi) bazinda degerlendirmek mümkündür. Küresellejen dünyada firma ve endüstrilerin dij ticarete açik olmasi ve bagli olduklari ülkeleri temsil etmeleri nedeniyle ulusal rekabet gücü daha fazla önem kazanmijtir.
Literatürde rekabet gücünün ölgümünde Balassa (1965) tarafindan ortaya atilan Açiklanmij Karjilajtirmali Üstünlükler (AKÜ) endeksi ve türev endeksler kullanilmaktadir. Bu çalijmada ilk olarak rekabet gücü kavramindan ve ö^üm yöntemlerinden bahsedilmijtir. Daha sonra çalijmada, 1996-2014 dönemleri için Türkiye ve BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) ülkelerinin imalat sanayi rekabet gücü incelenmijtir. BRIC ülkelerinin seçilme nedeni, dünyanin yükselen piyasalari olarak kabul edilen bu ülkelerin dünya katma degerinden aldigi payin giderek artmasidir. imalat sanayi (SITC 5-8) rekabet gücünü ö^mek amaciyla Açiklanmij Karjilajtirmali Üstünlükler Endeksi (AKÜ) ve Karjilajtirmali...