Abstract

Bu çalışma Ankara ili özelinde kırsal kesimde Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin (BİT) kullanımının kentsel nüfusa göre farklılıklarını araştırmak amacı ile 2018 ve 2019 yıllarında yürütülmüştür. Çalışma, kentsel ve kırsal alanda yaşayan nüfusun BİT kullanımı açısından farklılık teşkil edip etmediğini belirlemesi, böylece gelecekte özellikle kırsal bölgelerin gelişiminde izlenebilecek BİT stratejilerinin temelini oluşturan özgün bir araştırma olması açısından önemlidir. Çalışmada gayeli örnekleme kullanılarak kırsal alanda yaşayan 50 kadın ve 50 erkeğe, ayrıca kentsel alanda yaşayan 50 kadın ve 50 erkeğe çoktan seçmeli ve bazı sorularda birden fazla seçenek işaretlenebilen anket uygulanmıştır. Kırsal alan tespitinde Ankara’nın tarımsal etkinliği yüksek olan Polatlı ilçesinin uydu görüntülerinden yararlanılmış, ayrıca Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Polatlı Ziraat Odası uzmanlarından alınan görüşlere istinaden Beylikköprü ve Sarıoba mahalleleri seçilmişlerdir. Kentsel alan seçiminde de uydu görüntülerinden yararlanılmış ve tarım etkinliğinin bulunmadığı kentsel mahalleler tespit edilmiştir. Sonuçlar IBM SPSS v.23 istatistik analiz yazılımı kullanılarak değerlendirilmişlerdir. Değerlendirme sonucunda kırsal ve kentsel nüfus arasında eğitim, çalışma ve gelir farklılığının yanı sıra BİT araçlarının tipleri ve kullanım amaçları açısından da anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Sonuç olarak kırsal kesimde yaşayan kadın nüfusunun kentsel alanda yaşayan kadınlara göre daha düşük seviyede BİT kullanımı gerçekleştirdikleri, ayrıca BİT kullanımını arttırmak için kırsal kesim nüfusuna özgü olacak şekilde BİT güvenliğinin arttırılmasının anlamlı bir fark yaratacağı belirlenmiştir.

Alternate abstract:

This study was conducted to analyze the differences in the Information and Communication Technologies (ICT) between the population living in rural and urban areas in Ankara. The study is particularly important as it is an original research that lays down the groundwork for developing potential future ICT strategies for rural development by determining the difference in ICT usage between rural and urban populations. In the study 50 men and women each living in rural areas were surveyed as well as an additional 50 men and women each living in urban areas by using a custom-developed multiple-choice survey through purposeful sampling. Data collected were analyzed with SPSS statistical analysis software for both personal and gender factors. Khi-squire ( χ2 ) analyses were made to reveal the differences between variables. The results showed that there were significant differences between gender and location (rural vs. urban) in terms of education, income and employment in addition to preferred ICT tools and the use cases. Evaluation of the results revealed that the women living in rural areas utilize ICT less than those who live in urban areas and also increasing ICT security in rural-specific ways would make a significant difference.

Details

Title
Kırsal ve Kentsel Alanda Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin Kullanım Durumu: Ankara Örneği
Author
GÜL, Derya  VIAFID ORCID Logo  ; DEMİRYUREK, Kursat  VIAFID ORCID Logo 
Pages
339-352
Publication year
2020
Publication date
Oct 2020
Publisher
Ondokuz Mayis University (OMU), Ziraat Fakultesi Kurupelit
ISSN
13088750
e-ISSN
13088769
Source type
Scholarly Journal
Language of publication
Turkish
ProQuest document ID
2725369407
Copyright
© 2020. This work is published under https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ (the “License”). Notwithstanding the ProQuest Terms and Conditions, you may use this content in accordance with the terms of the License.