Content area
Full Text
OZET
Kirgizistan'da kimlik sorunlari üzerindeki tartiçmalar bagimsizhktan günümüze siyasal gündemde önemliyer tutmaktadir. Bu tartiçmalar akademikçahçmalara dayansimakta ve Kirgizistan 'da özellikle kabilecilik ve bölgecilik gibi kimlikler oldugundan fazla ön plana çikarilmaktadir. Oysa bu kimliklerin yaratici mekanizmalari ve sosyolojik temelleri artik Kirgiz toplumunda mevcut degildir. Diger taraftan Kirgizistan'da ulusal kimlik in§a sürecinin uzun dönemde etnik kimlik temeliyle tammlanmaya devam edecegi anlaçilmaktadir. Çiinkû Kirgizistan 'da etnik kimligi oluçturan ve gündemde tutan yapilar ve kurumlar yeterince mevcuttur. Bu çahçmada Kirgizistan'm kimlikkonusuna iliçkin akademik literatür ve temel yaklaçimlar analiz edilecek, Kirgizistan 'daki kabile, böige ve etnik kimlikler sorgulanarak ülkenin siyasal hayatina oían etkileri incelenecektir.
Anahtar Kelimeler: Kirgizistan, Kimlik, Ulus ln§asi, Kabilecilik, Bölgecilik, Etnisite
ABSTRACT
Debates on the problem of identity have occupied a prominent ground in Kyrgyzstan's political agenda since independence. Academic studies on identity in Kyrgyzstan, however, have overemphasized the importance of tribalism and regionalism. I argue that the mechanisms that created these identities and their sociological basis no longer exist. On the contrary, it seems that ethnic identity will continue to define the process of national identity building for years to come because there are adequate structures which create and sustain ethnic identities. This study analyzes tribal, regional, and ethnic identities and their influence on political life in Kyrgyzstan, as well as the literature and main approaches to the problem of identity in Kyrgyzstan.
Key Words: Kyrgyzstan, Identity, Nation Building, Tribalism, Regionalism, Ethnicity
Giri§
Sovyetler Birligi'nin dagilmasi siirecinde Baltik cumhuriyetleri gibi bazi eski Birlik cumhuriyetlerinde niifusun geni§ kesimlerini bagimsizlik dü§üncesi etrafinda harekete geçiren mücadeleler olurken, Orta Asya cumhuriyetlerinde bagimsizlik ani ve beklenmedik bir geli§me olarak kar§ilanmi§tir. Çogu Orta Asyalilar gibi Kirgizlar da Sovyetler Birligi'nin coziiliisiinii kararsizlik ve hatta isteksizlikle karsilamislardir. Bunun nedeni belki de Orta Asya cumhuriyetlerinin Sovyetlerin bir yapimi veya üriinii olmasindan kaynaklanmaktadir. Dahasi, Orta Asya'da etnik kökene dayali ulusal kimliklerin in§a edilmesi ve bu kimlikler çerçevesinde sinirlann belirlenmesi Sovyet projesinin bir iiriiniidiir. 1924-1936 yillan arasinda o lu§turulan Turkmenistan, Özbekistan, Tacikistan, Kazakistan ve Kirgizistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri, Sovyetler Birligi'nin çôziilmesiyle birlikte istemeyerek de olsa bagimsizliklanni ilan etmi§ler ve Sovyetler'den miras olarak aldiklan ulusal kimliklerini yeniden in§a etmeye ve peki§tirmeye ba§lami§lardir.
Ancak Orta Asya cumhuriyetlerinde bagimsizlik ve yeni ulusal kimlik in§a siireçleri genellikle otoriter yönetimler e§liginde gerçekle§mi§tir. ístisnaí olarak Kirgizistan'da bu siireç oldukça canil ve dinamik bir...