Content area
Full Text
ÖZ
Küresel barış yolunda işlevselciliğin amacı uluslararası kuruluşların çalışmaları ile fonksiyonel işbirliği yoluyla elde edilir. Fonksiyonel uluslararası örgütlerin faaliyetleri, askeri ve politik niteliklerden ziyade pratik ve teknik sorunlar üzerine eylemler önermektedir. Bu şekilde işlevselciler, siyasi olmayan bir bağlamda işbirliğinin uluslararası barış getireceğini varsaymaktaydılar.
Neofonksiyonalizm aynı anda, David Mitrany'nin eseri üzerine kurulu bir teori ve bölgesel entegrasyon stratejisidir. Neofonksiyonalizm devletler arasındaki entegrasyon sürecine odaklanmaktadır. Neo fonksiyonalizm, Haas tarafından karşılıklı bağımlılık kuramı ile ilişkilendirilmiştir. Daha sonra Joseph Nye tarafından ise daha da geliştirilmiştir.
Anahtar Kelimeler: Fonksiyonalizm, Neo Fonksiyonalizm, Karşılıklı Bağımlılık, Kuram.
ABSTRACT
The objective of functionalism towards global peace is achieved through functional cooperation by the work of international organizations. The activities of functional international organizations involve taking actions on practical and technical problems rather than those of military and political nature. Functionalists in this manner assume that cooperation in a non-political context would bring international peace.
Neofunctionalism is simultaneously a theory and a strategy of regional integration, building on the work of David Mitrany. Neofunctionalists focused their attention solely on the immediate process of integration among states. Neo-functionalism has been associated with interdependence theory by Haas. It was further developed by Joseph Nye.
Keywords: Functionalism, Neofunctionalism, Interdependence, Theory.
1. GIRIŞ
Fonksiyonalizmin uluslararası ilişkiler düşüncesine katkısı 3 yönde gerçekleşmiştir:
1) Sosyal ve ekonomik alanda işbirliğine yönelik çabaları değerlendirmede yararlı bir çerçeve sağlamıştır,
2) Dünya düzenine ilişkin problemlere makul bir yaklaşım önermektedir,
3) Siyasi, diplomatik ve hukuki sorunlarla sınırlı geleneksel uluslararası düşünüşe yeni bir boyut eklemiştir. Mitrany, realizme karşı olmakla beraber idealist düşüncenin kimi tuzaklarından nasıl kaçınılabileceğine ilişkin ilk örneklerden biri olmuştur. Test edilebilir hipotezler geliştirerek realizme bir alternatif yaratmıştır. Mitrany'nin çalışmaları karşılıklı bağımlılık ve ulusötecilik (transnationalism) gibi konularda yapılan çalışmaların kaynağını oluşturmaktadır (Yapıcı, 2007; 140).
2. Fonksiyonalizm. David Mitrany'e göre, çeşitli fonksiyonlar (işlevler) için teşkilatlanmış olan uluslararası örgütler, insanların ihtiyaçlarının önceliklerine göre yapılanmaktadır. Ayrıca bu yapılanma esnek de olmalıydı, çünkü faaliyetlerin koşulların gerektirdiği şekilde seçilebilmesi ve ayrı ayrı organize edilebilmesi önemliydi. Böylelikle örgütsel yapılar ve yönetim biçimleri, fonksiyonlarına göre birbirinden farklılık göstererek, sonuçta bir ağ (network) oluşturacaktır....