Content area
Full text
ÖZET
Amaç: Boston sorgulama formu, Karpal Tünel Sendromunda (KTS) semptom siddeti ve fonksiyonel durumu degerlendirmede kullanilan bir yöntemdir. Bu çali smada Boston sorgulama formu ile elektrofizyolojik bulgular arasindaki iliski arastirilmistir. Ek olarak vücut agirliginin bu iliski üzerine etkisi incelenmistir.
Yöntemler: Bu çalismaya elektrofizyoloji laboratuarimiza KTS ön tanisiyla gönderilen, diyabeti, romatoid artriti, tiroid hastaligi gibi sistemik hastaligi olmayan 98 hasta alindi. Hastalarin ayrintili nörolojik muayeneleri yapildi. Median ve ulnar sinir iletimleri çalisildi. Vücut kitle indeksi 30'un üzerinde olanlar obez olarak kabul edildi. Hastalara Boston sorgulama formu uygulandi.
Bulgular: Hastalarin elektromiyografik bulgulariyla fonksiyonel kapasite skorlari arasinda zayif ama anlamli korelasyon vardi. Bu korelasyon obez hastalarda izlenmedi. Semptom siddet skorlari ile elektromiyografik bulgular arasinda korelasyon saptanmadi.
Sonuç: Literatürde Boston skorlari ile elektrofizyolojik bulgular arasindaki iliskiyi inceleyen az sayida çalisma vardir. Bunlarin bir kisminda Boston skorlari ve elektrofizyolojik bulgular arasinda iliski saptanmis iken bir kisminda iliski bulunmami stir. Bizim çalismamizda ise elektromiyografik bulgular fonksiyonel kapasite skorlari ile korele bulunmusken, semptom siddet skorlari ile arasinda korelasyon saptanmamistir. Bu iliski özellikle obez olmayan hastalarda daha anlamli bulunmusken; obez hastalarda hiçbir iliski bulunmamistir. (Nöropsikiyatri Arsivi 2010; 47: 237-40)
Anahtar kelimeler: Boston sorgulama formu, karpal tünel sendromu, elektrofizyoloji, obezite, median sinir.
ABSTRACT
Objective: Boston Questionnaire (BQ) is a method, which is used for assessment of severity of symptoms and functional status in carpal tunnel syndrome (CTS). In this study, we aimed to investigate the relationship between electrophysiological findings and scores of BQ including functional capacity and severity of symptoms. In addition, the effect of body weight on this relationship was investigated.
Methods: 98 consecutive patients, who were referred to our electrophysiology laboratory with prediagnosis of CTS and had no systemic disease such as diabetes mellitus, rheumatoid arthritis, and thyroid disease, were included this study. A detailed neurological examination was performed to all patients. Median and ulnar nerve conduction studies were carried out. The patients with Body Mass Index (BMI) exceeding 30 were considered obese. BQ was applied to all patients.
Results: There was a weak but a significant correlation between the results of the nerve conduction studies and the functional capacity scores. This correlation was not found in obese patients. No correlation between symptom severity scores and the findings of nerve conduction studies was determined.
Conclusion: In the literature, there are...