Abstract

The subject of this study is to identify the traditional practices of Turks living in the city of Prizren and Gilan in Kosovo in relation to married from the main transitional periods of human life and to reveal the practices performed accordingly. In these periods any individual is prepared for new life, new period in life with various practices and beliefs. Kosova Turks are a Muslim society. Therefore, it has been observed that Islam has a great influence on their traditions and beliefs. As in many Turkish communities, it is possible to see the traces of their pre-Islamic beliefs. The general characteristics and religious understanding of Kosovo Turks have a great role in preserving and keeping the traditions alive. With these features, many traditions and traditions that remain from their ancestors in their lives are still alive with all their vitality because they do not lose their ties with the past. As a reflection of the deep-rooted history and historical and cultural accumulation of the Turkish Nation, the traditions, customs and beliefs of the Kosovo Turks are very rich.

Bu çalışmanın konusu; insan hayatının ana geçiş dönemlerinden biri olan evlenme ile ilgili olarak Kosova’nın Prizren ve Gilan şehirlerinde yaşayan Türklerin geleneksel uygulamalarını tespit etmek ve bunlara bağlı olarak yapılan pratikleri ortaya koymaktır. Geçiş dönemlerinde birey, çeşitli adet ve inanmalarla yeni hayatına, hayatındaki yeni döneme hazırlanır. Kosova’da yaşayan Türkler Müslüman bir toplumdur. Dolayısıyla gelenek ve inanışlarında İslamiyet'in büyük oranda etkisi olduğu görülmektedir. Birçok Türk topluluğunda olduğu gibi İslam öncesi inanışlarının izlerini de görmek mümkündür. Geleneklerin korunup yaşatılmasında Kosova Türklerinin genel karakteristik özellikleri ve dinî anlayışlarının büyük payı vardır. Bu özellikleriyle geçmişle bağlarını koparmamalarından dolayı onların hayatında atalarından kalan birçok gelenek ve görenek tüm canlılığı ile hâlâ yaşamaktadır. Türk Milleti'nin köklü geçmişinin, tarihî ve kültürel birikiminin bir yansıması olarak Kosova Türklerinin gelenek, görenek ve inanışları oldukça zengindir.

Details

Title
KOSOVA’NIN PRİZREN VE GİLAN ŞEHİRLERİNDE YAŞAYAN TÜRKLERİN HALK KÜLTÜRÜNDE EVLENME / MARRIAGE IN FOLK CULTURE OF TURKS LIVING IN THE CITIES OF PRIZREN AND GILAN OF KOSOVO
Author
Dr. Öğr. Üyesi Erol Eroğlu; Dr. Öğretim Üyesi Yavuz Köktan
Pages
101-115
Publication year
2022
Publication date
Jun 2022
Publisher
Abant Izzet Baysal University, Faculty of Arts and Sciences
e-ISSN
21478872
Source type
Scholarly Journal
Language of publication
Turkish
ProQuest document ID
2696784639
Copyright
© 2022. This work is published under https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ (the “License”). Notwithstanding the ProQuest Terms and Conditions, you may use this content in accordance with the terms of the License.