Full Text

Turn on search term navigation

© 2019. This work is published under https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/fr/ (the“License”). Notwithstanding the ProQuest Terms and Conditions, you may use this content in accordance with the terms of the License.

Abstract

Cet article a pour but d'analyser Knock ou le triomphe de la Médecine, le texte dramatique en trois actes de Jules Romains, publié en 1923. S'inspirant largement de Molière, Romains a fait d'une part la satire de la médecine, de l'autre, il a créé un personnage qui se présente comme un médecin agissant plutôt comme un homme d'affaires avisé ou comme un publicitaire. Ce personnage, Knock, s'invente un ethos bien efficace, quoique fallacieux, par sa grande capacité à pouvoir tromper ses interlocuteurs via son logos. Cette étude vise donc à mettre au jour les procédés argumentatifs auxquels recourt Knock pour construire un ethos discursif crédible auprès de ses patients. La méthode d'analyse utilisée dans cet article est celle de l'école française d'analyse du discours, et l'étude sera basée notamment sur les concepts tels que l'ethos et l'argumentation. Alors que pour Aristote, la sincérité et la bienveillance figuraient parmi les trois axes constitutifs de l'ethos (le troisième étant la compétence), celles-ci ont perdu de leur valeur avec le temps. Les expériences de l'Humanité ont montré que les locuteurs pouvaient construire un ethos efficace sans pourtant être sincères ni bienveillants. La compétence, qui désigne dans la rhétorique d'Aristote « les choix délibérés qu'on effectue pour résoudre un problème », peut être suffisante pour construire une image de soi fiable, fût-ce pour un temps délimité. Ainsi, un menteur ou un manipulateur compétent et habile a toutes les chances d'être crédible et d'obtenir de la sorte son objet de valeur.

Alternate abstract:

Bu makalenin amacı, Jules Romains'in 1923'de yayınlanan üç perdelik Dr. Knock veya Tıbbın Zaferi (Knock ou le triomphe de la Médecin) adlı tiyatro eserini çözümlemektir. Molière'den çokça esinlenen Romains bir yandan tıbbı hicvederken diğer yandan da usta bir işadamı veya reklamcı gibi davrandığı halde kendini doktor olarak tanıtan bir karakter yaratmıştır. Knock adlı bu karakter, mantık-sözü (logos) ile muhataplarını kandırma yetisi sayesinde, aldatıcı olsa da çok etkili bir özsunum (ethos) oluşturur. Bu çalışmada, hastalarının gözünde güvenilir bir söylemsel özsunum yaratmak için Knock'un başvurduğu gerekçelendirme yöntemleri ortaya konulacaktır. Kullanılan çözümleme yöntemi Söylem Çözümlemesi (Fransız Ekolü) yöntemidir ve çalışma özellikle özsunum ve gerekçelendirme gibi kavramlara dayanmaktadır. Aristo için içtenlik ve iyi niyet, özsunumu oluşturan üç eksenden ikisini oluştursa da (üçüncü eksen: yetenek, yeti), bunlar zamanla değerini yitirmiştir. İnsanlık tarihindeki deneyimler, konuşucuların içten ve iyi niyetli olmadan da etkili bir özsunum oluşturabildiklerini göstermiştir. Aristo sözbiliminde "bir sorunu çözmek için gerçekleştirilen bilinçli seçimler" anlamına gelen yetenek, belirli bir süre için de olsa, güvenilir bir özsunum oluşturmak için yeterli olabilmektedir artık. Böylece, yetenekli ve usta bir yalancı veya manipülatör güvenilir olmayı başararak değer nesnesini elde edebilir.

Alternate abstract:

This article aims to analyze Knock or the triumph of Medicine, the dramatic text in three acts of Jules Romains, published in 1923. Inspired largely by Moliere, Romains satirized the medicine and he created a character who presents himself as a doctor acting however as a wise businessman or an advertiser. This character, Knock, invented a very effective ethos, albeit fallacious, by his great ability to deceive his interlocutors by his logos. This study aims to uncover Knock's argumentative processes for constructing a credible discursive ethos among his patients. The method of analysis used in this article is that of the French School of Discourse Analysis, and the study will be based mainly on concepts such as ethos and argumentation. Although for Aristotle, sincerity and benevolence were among the three axes of ethos (the third being competence), these have lost their value over time. The experiences of Humanity have shown that speakers can build an effective ethos without being sincere or benevolent. Competence which means in Aristotle's rhetoric "the deliberate choices one makes to solve a problem" may be sufficient to construct a reliable self-image, even for a limited time. Thus, a liar or manipulator, competent and skilled, may be credible and obtain his valuable object.

Details

Title
La construction d'un ethos manipulateur: Knock ou le triomphe de la Médecine
Author
Korkut, Ece 1 

 Université Hacettepe, Ankara, Turquie 
Pages
103-119,301
Publication year
2019
Publication date
2019
Publisher
Gerflint
ISSN
19619472
e-ISSN
22578404
Source type
Scholarly Journal
Language of publication
French
ProQuest document ID
2415466018
Copyright
© 2019. This work is published under https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/fr/ (the“License”). Notwithstanding the ProQuest Terms and Conditions, you may use this content in accordance with the terms of the License.