Content area
Full Text
Özet
12 Eylül 1980 darbesi Türkiye'de toplumu ve siyaseti derinden etkilemistir. Bu darbeden etkilenen siyasi olusumlardan birisi de ülkücü harekettir. Kendisini "komünizme karsi savasan devletin yaninda yardimci güç" olarak tanimlayan ülkücü hareket, darbe sonrasinda bizzat devletin baskisina, yargilamalarina, tutuklamalarina hatta idamlarina maruz kalmis, bu durum ülkücü harekette büyük bir travma etkisi yaratmis, akabinde sorgulamalara ve bölünmeye yol açmistir. Böylece sarsilmaz ve sorgulanmaz denen "lider, teskilat, doktrin" siarinda çatlaklar olusmustur. Bu arastirmada 12 Eylül sonrasi ülkücü harekette fikir bazinda ve Büyük Birlik Partisi'nin kurulusu gibi örgütsel bazda görülen kopuslar arastirilacak, bu bölünmelerin nedenleri ve sonuçlari ele alinacaktir.
Anahtar Kelimeler: 12 Eylül 1980, Ülkücü Hareket, Alparslan Türkes, Milliyetçi Hareket Partisi, Büyük Birlik Partisi.
Breakdown of Leader, Organization, Doctrine: After 1980 Changing, Separation and Conflict at Nationalist Movement
Abstract
12 September 1980 military coup affected deeply whole society and politics at Turkey. One of the affected political movements by the coup is the nationalist movement. The nationalist movement had identified oneself as "auxiliary power for the state that fights against communism" before the coup. But after the coup, the nationalists experienced oppression, judgment, torture, arresting even execution from the state. This situation brought into trauma effect and then criticism and separation at the nationalist movement. So, fractures occurred at the "leader, organization, doctrine" watchword. In this study, the separations in idea area and organizational area such as founding Big Union Party and the causes and results of these separations at the nationalist movement will be researched.
Key Words: 12 September 1980, Nationalist Movement, Alparslan Türkes, Nationalist Movement Party, Big Union Party
1. Giris
Ilk olarak 1966 yilinda "Ülkü Ocaklari Birligi" resmi adiyla kurulan, 1973 yilinda "Ülkü Ocaklari Dernegi" ismiyle yoluna devam eden ülkücü hareket, 12 Eylül 1980 darbesi öncesinde kendisini sola karsi mücadele etmeye adamis, yürüttügü siddet kampanyasi sa yesinde kendini yeniden üretmis ve yine bu paramiliter özelligi nedeniyle devletten ve diger sag partilerden büyük destek ve himaye görmüs bir hareket konumundaydi. Ülkücüler kendilerini "komünizme karsi savasan devletin yaninda yardimci güç" olarak görmekte ve "devletin de kendilerinin yaninda" oldugu hissiyati ile hareket etmekteydiler.
Hareket, yukaridan asagiya siki bir hiyerarsi ve disipline bagli, içinde fikir çatismalari, sorgulamalar, hizipler ve gruplasmalarin olmadigi, mutlak itaatin bulundugu ye kpare bir görünüm arz etmekteydi. Ülkü Ocaklari, fiiliyatta Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)'nin...