Content area
Full Text
Motto: "Cultura se naçte sub forma de joc, cultura, la origine estejucata. [...] înjocurile sale, comunitatea exprima propria interpretare asupra viepi p a lumii. Nu ar trebui sä se inteleagä cä jocul s-a transformat sau s-a convertit ín cultura, ci mai degrabä cultura, ín etapele sale de început, are caracteristiríle unuijocp se dezvoltä ín fórmele p atmosfera jocului". (Johan Huizinga)
Pledoarie pentru joc
Multä vreme, jocul a fost considérât o activitate farä sens, o manifestare distractivä pentru timpul liber, o dezläntuire de energie §i vitalitate, dovadä a sänätätii fizice a copiilor. Insä studiile de psihologie au demonstrat rolul pe care jocul îl are în evolutia omului, in dezvoltarea unei minti ascutite, perspicace, fund un vector important in educada §i formarea individului pentru o viatä normalä.
In opera sa, Freud a demonstrat cä jocul este elementul primordial in constructia §i dezvoltarea copilului ca individ, in dezvoltarea eului in raport cu lumea, fiind, in acela§i timp, çi o terapie in sine. La rândul säu, medicul englez Donald Winnicott a descris jocul ca pe o activitate spontanä, un fenomen tranzactional §i vital. El face distinctia intre cei trei termeni care defínese jocul §i anume: jocul créât in societate pe bazä de reguli, cu capacitäti sociale, comunicationale, jocul liber, de divertisment, condus de creativitate, fantezie, inventivitate, jocul ca act creator, ce oferä individului libértate totalä astfei încât sä creeze, sä inventeze §i sä se exprime liber.
Termenul de joc a fost folosit in diverse imprejuräri, fiind asociat fie cu activitatea copiilor, fie cu cea a adultilor, astfei cä, in prezent, a pätruns in tóate sferele sociale § i a dobändit noi dimensiuni, cu noi oportunitäti de petrecere a timpului liber.
Prezenta jocului în biblioteca
In biblioteca modernä jocul poate fi folosit din plin, fiind un element dinamic in atragerea copiilor spre bibliotecä. Prin reglementärile sale, UNESCO §i-a manifestât interesul pentru categoría copiilor de värstä micä §i foarte micä §i a recomandat bibliotecilor sä creeze un spatiu ludic, ocazional sau permanent, in care copiii sä-§i petreacä momente agreabile, un spatiu care sä fie organizat astfei incät sä stimuleze creada §i comunicarea, sä cultive cunoçtinte §i abilitäti in diferite domenii.
Pornind de la ideea lui Huizinga cä "civilizatia umanä se naste si se dezvoltä în joc si ca joc", se poate...