Content area
Full Text
1-GİRİŞ
Yıl içinde Şubat ayı gibi 30 günden az süren aylar olduğu gibi 31 gün çeken ayda mevcut olmakla birlikte bu aylarda raporlu olan geçici iş göremezlik ödeneğini alan sigortalıların Sosyal Güvenlik kurumana nasıl bildirileceği konusunda, ücret sözleşme türüne göre maaşların ödenip ödenmeyeceği ve eksik gün bildirimlerinin nasıl yapılacağı konusunda işverenlerimiz tereddütler yaşanmaktadır.
Biz bu yazımız da 30 günden az veya çok gün olan aylarda eksik günü olmakla birlikte raporlu olup geçici iş göremezlik ödeneği alan MAKTU ücret veya GÜNLÜK ücret alan sigortalının kuruma Sigortalı Prim gün sayısı ve kazancının nasıl yapılması gerektiği ve işverenlerinin ücretlerinin tamamını veya çalıştığı gün kadar olan süreyi mi ödemesi gerektiğini anlatmaya çalışmakla birlikte eksik gün bildirimi konusunda kısa bilgi vermeye çalışacağız.
2- GENEL BİLGİLENDİRME ve TANIMLAR
Yazımıza başlamadan önce bilinmesi gereken ücret, ay, sigortalı gibi tanımları çeşitli kanunlardan bakarak yapmaya çalışalım.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanunun 1 inci maddesi tanımlar kısmında: Ay: Ücretleri; her ayın 15'inde ödenen 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) Ve (c) bentleri kapsamındaki sigortalılar için, ayın 15'inden ertesi ayın 15'ine kadar geçen, diğer sigortalılar için ise ayın 1'i ilâ sonu arasında geçen ve otuz gün olarak değerlendirilen süreyi,
Sigortalı: Kısa ve/veya uzun vadeli sigorta kolları bakımından adına prim ödenmesi gereken veya kendi adına prim ödemesi gereken kişi olduğu,
Ücret: 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (c) bendi kapsamında sigortalı sayılanlara saatlik, günlük, haftalık, aylık veya yıllık olarak para ile ödenen ve süreklilik niteliği taşıyan brüt tutarı ifade etmektedir.
4857 sayılı iş kanunda: 32 maddesinde ücret: bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutar olduğu ücret en geç ayda bir ödeneceği yazmaktadır.
6098 sayılı Borçlar kanunun 393 maddesinde hizmet sözleşmesi tanımında geçen ücret kavramı; işçinin işverene bağımlı olarak belirli veya belirli olmayan süreyle iş görmeyi ve işverenin de ona zamana veya yapılan işe göre vermeyi taahhüt ettiği tutardır.
Ücret, sigortalı, ay tanımından sonra makalemizin başlığında geçen ve yazımızın esas konusu olan Maktu ücret ve Günlük Ücret kavramları karşımıza çıkmaktadır. Maktu ücret ile alakalı iş kanunun 49 maddesin de "Hasta, izinli veya sair sebeplerle mazeretli olduğu hallerde dahi aylığı tam olarak ödenen aylık ücretli işçilere 46, 47 ve 48 inci maddenin birinci fıkrası hükümleri uygulanmaz." şeklinde geçen hükümden çeşitli sebeplerle çalışmasa bile tam ay...