Content area
Full Text
Makale Gönderim Tarihi : 10.06.2020 / Kabul Tarihi : 03.12.2020
Makale Türü: Araştırma
ÖZ
Bu çalışmanın amacı, reel sektörün mali işleri konusunda en önemli destek aldıǧı mali müşavir adaylarının finansal okuryazarlık tutum ve davranışlarının incelenmesidir. Çalışmada; mali müşavir adaylarının finansal okuryazarlık tutum ve davranışlarının cinsiyet faktörü, yaş faktörü, eǧitim faktörü ve mali müşavirlik ofisinde çalışma durumu faktörü gibi faktörlere göre farklılık gösterip göstermediǧi inceleme konusu olmuştur. Çalışma kapsamında, Türkiye'de sayısı 2019 Kasım ve Aralık dönemlerinde 11000 kişi olduǧu tahmin edilen mali müşavir adayı stajyerlerinden 475 kişiye anket uygulaması yapılmıştır. Ankette mali müşavir adaylarına cinsiyet, yaş, eǧitim ve mali müşavirlik ofisinde çalışma durumu gibi faktörlerle ilgili soruların yanı sıra finansal okuryazarlık tutum ve davranışlarını belirlemeye yönelik sorular yöneltilmiştir. Çalışmada, mali müşavir adaylarının finansal okuryazarlık tutum ve davranışlarının belirlenen faktörlere göre farklılık gösterip göstermediǧi tespit edilmeye çalışılmıştır.
Anahtar Kelimeler: Finansal Davranış, Finansal Okuryazarlık, Finansal Tutum, Mali Müşavir Adayları
Jel Kodu: G41, G53, M41
ABSTRACT
This study aims to investigate the financial literacy attitudes and behaviors of the financial advisor candidates, who provide the most important support to the real sector in terms of financial affairs. The study investigates whether financial literacy attitudes and behaviors of financial advisor candidates differed according to factors such as gender, age, education, and employment in a public accountant's office. Within the scope of the study, 475 trainees were surveyed, among the estimated 11,000 financial advisor candidates in Turkey as of November-December 2019. In the survey, financial advisor candidates were asked questions towards determining their financial literacy attitudes and behaviors, as well as the questions about factors such as gender, age, education and working status in a public accountant's office. In the study, it was attempted to determine whether the financial literacy attitudes and behaviors of financial advisor candidates differed according to specified factors.
Keywords: Financial Behavior, Financial Literacy, Financial Attitude, Financial Advisor Candidates
JEL Code: G41, G53, M41
1.giriş
F inansal okuryazarlık, ekonomik birimlerin finansal ürünlerin kullanımında ve yönetiminde sahip oldukları yeterli finansal bilgiyle deǧerlendirme yapmasını ve finansal araçların seçiminde etkili ve doǧru kararlar verebilmesini saǧlayan yeterlilik düzeyi olarak ifade edilir. Başka bir söylemle ifade etmek gerekirse ekonomik birimlerin sahip oldukları gelirlerini, birikimlerini ve yatırımlarını rasyonel bir şekilde deǧerlendirme ve yönetebilme yeteneǧi olarak ifade edilir. Ekonomik krizlerin çok sık yaşandıǧı, dünya...