Content area
Full Text
Özet
Geleneksel olarak IgE bagimli ani hipersensitivite reaksiyonlarinin major hücreleri olarak bilinen mast hücrelerinin günümüzde hem dogal hem de edinsel bagisiklik yanitlarinin birçok basamaginda efektör hücreler olarak görev aldiklari dikkati çekmistir. Mast hücreleri, çesitli uyaranlara yanit olarak, depolarinda hazir bulunan ya da yeni üretilen ve proinflamatuar, antiinflamatuar ve/veya immunsupresif fonksiyonlar gösterebilen biyolojik olarak aktif birçok medyatör salgilarlar. Bu makalede mast hücreleri ve aktivasyonlari, mast hücre medyatörleri, inflamasyon ve bagisiklik sistemi üzerindeki rolleri ile ilgili güncel bilgiler ele alinacaktir. (Türkderm 2013; 47: Özel Sayi 1: 37-40)
Anahtar Kelime: Mast hücreleri, mast hücre activasyonu
Summary
Mast cells which are traditionally known as the major cells of IgE-dependent immediate hypersensitivity reactions are currently recognized to have a role as effector cells in many settings of the both innate and adaptive immunity. Mast cells secrete a wide spectrum of preformed or newly synthesized biologically active mediators with proinflammatory, anti-inflammatory and/or immunosupressive functions, in response to several stimuli. Current knowledge about mast cells and their activation, mast cell mediators, their roel s in inflammation and immune system will be discussed in thisr eview. (Turkderm 2013; 47: Suppl 1: 37-40)
Key Words: Mast cells, mast cell activation
Giris
Ilk olarak 1878 yilinda Paul Erlich tarafindan tanimlanmis olan ve geleneksel olarak ani hipersensitivite reaksiyonlarinda major rol oynayip 'alerji hücreleri' olarak bilinen mast hücrelerinin günümüzde bagisiklik sisteminin önemli bir parçasi oldugu kabul edilmektedir1,2. Mast hücrelerini bagisiklik sisteminin diger hücrelerinden ayiran ve ilk tanimlandiklari andan itibaren bilinen en önemli özellikleri sitoplazmalarinda çok sayida granül bulundurmalaridir. Bu granüller Taluidin mavisi, Alcien mavisi, Azure A gibi boyalarla metakromatik olarak boyanirlar. Son yillarda ise mast hücrelerinin membranlarinda bagisiklik sisteminin farkli hücreleriyle iliski ve etkilesime girmelerini saglayan çok sayida reseptör bulundurduklari gösterilmistir3. Mast hücreleri kemik iligi kökenli hücreler olup dolasimda progenitör hücreler olarak bulunurlar; olgunlasma ve farklilasmalari ise dokuda gerçeklesir. Mast hücrelerinin büyüme, farklilasma ve yasamlarinin devami için üzerlerindeki c-kit reseptörlerinin [SCF(kök hücre faktörü) reseptörü] aktivasyonu gereklidir. Bu reseptörü aktive eden en önemli faktör baslica endotel hücreleri, fibroblastlar ve stromal hücreler üzerinde sunulan SCF'dir. SCF disina T hücre kökenli interlökin (IL) -3, IL-4, IL-6, IL-9 mast hücre aktivasyonuna yol açan diger önemli sitokinlerdir1,3-6. c-kit aktivasyonunun öneminin anlasilmasindan sonra sistemik mastositoz tedavisinde imatinib mesilat gibi c-kit reseptör inhibitörlerinin kullanimi ile basarili sonuçlar alindigi bildirilmistir7.
Hemen hemen tüm...