Content area
Full Text
ÖZ
Bu araştırmada ortak paylaşımlı e-scooter kullanım niyetini etkileyen faktörler önerilen bir yapısal model ile araştırılmıştır. Önerilen modelin tasarlanmasında Teknoloji Kabul Modeli (TKM) temel alınmıştır. Araştırma modelinde, TKM'ne yer alan faktörlere ilave olarak Çevresel Kaygı, Ekonomik Fayda, Zevk ve Covid 19 Etkisi gibi faktörler eklenerek çalışmanın kapsama alanı genişletilmiştir. Araştırma modeli küçük veri setleri için uygun çözümler veren ve özellikle çok deǧişkenli normal daǧılım varsayımı gerektirmeyen Kısmi En Küçük Yapısal Eşitlik Modellemesi (KEK-YEM) ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda modelin açıklama gücünün yüksek ve uyumlu olduǧu belirlenmiştir. Çalışmada sınan 12 hipotezden sadece ikisi desteklenmemiştir. Salgın döneminde toplu taşıma araçlarını riskli olarak algılayan ve çevresel kaygı düzeyleri yüksek olan bireylerin e-scooter kullanım niyetinin daha yüksek olduǧu tesbit edilmiştir.
Keywords: E-scooter, Ortak Tüketim, Teknoloji Kabul Modeli, Yapısal Eşitlik Modellemesi
ABSTRACT
In this study, the factors affecting the intention to use shared e-scooter were investigated with a proposed structural model. The Technology Acceptance Model (TAM) was taken as the basis for the design of the proposed model. In the research model, the scope of the study has been expanded by adding factors such as Environmental Concern, Economic Benefit, Pleasure and Covid 19 Effect in addition to the factors included in TAM. The research model was analyzed with Partial Smallest Structural Equation Modeling (PLS-SEM), which gives suitable solutions for small datasets and does not require the assumption of multivariate normal distribution. As a result of the analysis, it was determined that the explanatory power of the model was high and compatible. Only two of the 12 hypotheses tested in the study were not supported. It has been determined that individuals who perceive public transportation vehicles as risky and have high environmental concern levels during the epidemic period have a higher intention to use e-scooter.
Anahtar Kelimeler: E-scooter, Shared Consumption, Technology Acceptance Model, Structural Equation Modeling
GİRİŞ
Günümüz toplumunda, sahiplik temelli tüketim yoǧun olarak benimsenmiş bir davranış biçimidir. Sahiplik temelli sistem, aşırı tüketime yola açarak kaynakların tükenmesine ve çevresel yıkımlar gibi bir çok olumsuzluǧa neden olmaktadır. Bu yıkıcı sonuçların önlenmesi amacıyla 70'li yıllarda "ortak tüketim" kavramı ortaya atılmıştır. 1978'de Felson ve Speath ortak tüketimi ekonomik açıdan deǧerli mal ve hizmetlerin bir ya da birden fazla birey tarafından ortak kullanım çerçevesinde tüketilmesi olarak tanımlamıştır.
Ortak tüketimle ilgili diǧer bir tanım Botsman...