Content area
Full Text
Özet
Derinin pigmente lezyonlari, kozmetik ve psikolojik rahatsizliklar olusturabilen sik karsilasilan durumlardir. Pigmente lezyonlarin tedavisinde lazer kullanimi Q-anahtarli lazerlerin kullanima girmesiyle son yirmi yilda artmistir. Pigment spesifik ve pigment spesifik olmayan lazerler; lentigo, nevüs, melazma, efelid, cafe au lait makülleri, Becker nevus, postinflamatuar hiperpigmentasyon gibi pek çok farkli pigmente lezyonun tedavisinde etkin ve güvenilir olarak kullanilmaktadir. Pigmente lezyonlar epidermal, dermal-epidermal ve dermal yerlesimlerine göre degerlendirilmekte ve lezyon derinligine göre uygun lazer sistemi ile tedavi edilmektedir. Pigmente lezyonlarin tedavisinde olasi komplikasyonlar ve malinite riski çok iyi degerlendirilmeli ve hasta için en uygun lazer sistemi tercih edilmelidir. Uygun hastalarda dogru lazer sistemi kullanildiginda tedavi etkinligi ve güvenirligi oldukça yüksektir. (Türk derm 2012; 46 Özel Sayi 1: 23-9)
Anah tar Kelimeler: Deri, pigmente lezyon, lazer, tedavi
Summary
Pigmented lesions of skin are common situations that can lead to cosmetics and psychological disorders. In last twenty years, usage of lasers in the treatment of pigmented lesions is increased with the introduction of Q-switched lasers. Pigment specific and pigment nonspecific lasers can be used safety and effectively in the treatment of various pigmented lesions including lentigo, nevus, melezma, ephelides, cafe au lait macules, Becker's nevus and postinflammatory hyperpigmentation. Pigmented skin lesions are evaluated by their epidermal, dermal-epidermal and dermal locations and the most appropriate laser system is chosen by its location. The risk of complications and malignancy should be considered very carefuly before the treatment and the most appropriate laser system should be chosen for the patient. Efficacy and safety of the laser treatment is very high in selected patients which were treated by appropiate laser systems. (Turk derm 2012; 46 Suppl 1: 23-9)
Key Words: Skin, pigmented lesion, laser, treatment
Giris
Pigmente lezyonlarda lazerin kullanimi ilk kez 1961 yilinda Dr. Leon Goldman'in deri lezyonlarinin tedavisinde ve tatuajlarin temizlenmesinde Ruby lazeri kullanmasiyla baslamistir1. Q-anahtarli lazer sistemleri gelistirilene kadar devamli atimli lazerler ve ablatif lazerler bu amaç için kullanilmis ancak tedavi sonrasinda siklikla skar olusumu izlenmistir. Son yirmi yilda Q-anahtarli lazer sistemlerinin kesfiyle birlikte yüksek enerjili çok kisa aralikli atim yapan, bu sekilde hücre içi melanini hedef alarak çevre dokuya zarar vermeyen güvenilir lazer cihazlari üretilmeye baslanmistir. Q-anahtarli lazerlerin melanozomlara olusturdugu termodinamik etki ve akustik dalgalar sonucu hücre içindeki melanin çevreye dagilmaktadir. Bu etkilesim tedaviden hemen sonra lezyonlarda olusan...