Content area
Full Text
Özet
Amaç: Pitriyazis rozea (PR) akut baslangiçli, kendi kendine iyilesebilen papüloskuamöz bir deri hastaligidir. Hastaligin etyolojisi tam olarak bilinmemekle birlikte birçok epidemiyolojik ve klinik çalisma infeksiyöz ajanlarin hastaligin sebebi olabilecegini desteklemektedir. Insidanstaki mevsimsel degisiklikler muhtemel infeksiyöz etyoloji için epidemiyolojik kanitlar olabilir. Bu çalismada PR olgularinin demografik özelliklerini ve hastalikta iklimsel faktörlerin rolünü incelemeyi amaçladik.
Gereç ve Yöntem: 2000-2005 yillari arasinda klinigimizde takip ettigimiz PR olgularinin dosyalarini retrospektif olarak inceledik. Hasta dosyalarindan demografik özellikler ve basvuru tarihleri kaydedildi. 2000-2005 yillarina ait Bursa ili aylik sicaklik, basinç, nem, yagis sayisal verileri T.C Meteoroloji Genel Müdürlügü'nden elde edildi. Hastaligin baslangiç zamani ile meteorolojik parametreler arasindaki olasi bir iliskiyi incelemek için istatistiksel olarak kümeleme analizi kullanildi.
Bulgular: Iki yüz yetmis bir kadin, 142 erkek toplam 413 hasta dosyasi retrospektif olarak incelendi. Hastalarin 88'inde (%21,3) ''madalyon plak'' tespit edildi. Pitriyazis rozeanin en sik 20-29 yas grubunda görüldügü gözlendi. Hasta sayilarinin 2000-2005 yillari arasi ndaki sayisal dagilimi sirasiyla 51, 57, 80, 75, 63, 87 seklinde idi. Hastaligin en sik olarak 122 hastada (%29,5) kis mevsiminde; takiben 101 hastada (%24,4) ilkbaharda; 101 hastada (%24,4) sonbaharda ve 89 hastada (%21,7) yaz mevsiminde basladigi saptandi. Istatistiksel olarak yillik ve mevsimsel insidanslar arasinda anlamli bir farklilik saptanmadi (p>0,05).
Sonuç: Pitriyazis rozea ile mevsimsel faktörler arasinda istatistiksel bir iliski olmamakla birlikte bu bulgu genis olgu serili, çok merkezli çalismalarla desteklenmelidir. (Türkderm 2011; 45: 97-9)
Anahtar Kelimeler: Pitriyazis rozea, demografik özellik, iklimsel özellik, etyoloji, kümeleme analizi
Summary
Background and Design: Pityriasis rosea (PR) is an acute onset, self-limiting papulosquamous skin disease. The etiology of the disease is totally unknown, however, many epidemiological and clinical studies have suggested that infectious agents may cause the disease. Seasonal changes in the incidence may be an epidemiologic evidence for potential infectious etiology. In this study, we aimed to analyze the demographic data of PR patients and to explore the role of climatic factors in the etiology of the disease.
Material and Method: We retrospectively reviewed the patient files of PR cases that had been followed up in our clinic between 2000 and 2005. Demographic data of the patients as well as the date of applications were recorded. Temperature, raining, pressure and humidity data for the City of Bursa for years 2000-2005 were obtained from the General Directorate of Meteorology,...