Content area
Full Text
A. Cumpànas, A. Muresan, M. Botoca, R. Minciu, O. Ferician, R. Cazangiu, M. Mokdad, V.Tucicovschi, A. Paunescu, R. Bardan, P. Boiborean, V. Bucuras
Clinica de Urologie, UM F "Victor Babes" Timisoara
Introducere. Objective. TURP este considérât în continuare standardul de aur în tratamentul chirurgical al HBR Progresele tehnologice au îmbunâtâtit calitatea rezectoscoapelor monopolare si au permis introducerea de rezectoscoape bipolare în practica curentä. Scopul studiului nostru a fost de a compara cele douä metode cu privire la: îmbunâtâtirea Qmax, a scorului IPSS, a riscului de sängerare intraoperator si postoperator, durata interventiei si durata cateterismului postoperator.
Material si metodà. Am analizat retrospectiv 200 de cazuri de pacientii cu rezectie transuretrala, 100 TURP monopolar (grupa A) si 100 TURP bipolar (grupa B) efectúate de urologi specialisti/primari sau de cätre rezidenti în urologie.Vârsta pacientului, greutatea tesutului prostatic rezecat si date cu privire la Qmax, IPSS, complicatiile intraoperatorii si postoperatorii, durata cateterismului postoperator si durata de spitalizare au fost obsérvate §i analízate.
Rezultate. Nu au existât diferente în ceea ce priveste vârsta (67 vs. 66 ani) si greutatea prostatei în cele douä...