Content area
Full Text
1. Se pun la dispoziţia delegaţiilor mesajele-cheie din „Raportul privind principalele provocări în domeniul social", astfel cum a fost finalizat de Comitetul pentru protecţie socială (CPS) la 17 septembrie 2018.
2. Aceste mesaje-cheie urmează să ghideze lucrările pregătitoare în vederea analizei anuale a creşterii pentru 2019.
3. Raportul integral şi anexele sale pot fi consultate în documentul 12921/18 şi în addendumurile acestuia.
4. Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi este invitat să recomande Consiliului să aprobe mesajele-cheie ca punct „A" pe ordinea de zi a uneia dintre viitoarele sale reuniuni.
Mesajele-cheie ale raportului CPS privind principalele provocări în domeniul social pe baza evaluării anuale din 2018 a Monitorului performanţei în materie de protecţie socială
1. În conformitate cu mandatul său în temeiul articolului 160 din TFUE, CPS a elaborat, în atenţia Consiliului, evaluarea sa anuală privind situaţia socială din UE şi evoluţiile în materie de politici sociale din statele membre, pe baza celor mai recente date şi informaţii disponibile. În acest context, CPS subliniază următoarele constatări şi priorităţi comune în materie de reforme privind politicile sociale, care ar trebui să ghideze lucrările pregătitoare în vederea analizei anuale a creşterii pentru 2019.
2. Situaţia socială din UE continuă să beneficieze de redresarea economică şi de eforturile de reformă depuse de statele membre în ultimii ani. Este de remarcat ameliorarea continuă a situaţiei pieţei forţei de muncă, cu reducerea în continuare a şomajului, inclusiv a şomajului în rândul tinerilor şi a celui pe termen lung, precum şi îmbunătăţirea constantă a participării pe piaţa muncii a lucrătorilor în vârstă. Îmbunătăţirea situaţiei ocupării forţei de muncă a dus la creşterea venitului real brut disponibil al gospodăriilor şi la reducerea ponderii populaţiei care locuieşte în gospodării (aproape) fără persoane ocupate. De asemenea, s-au înregistrat reduceri în ponderea populaţiei care suferă de lipsuri materiale grave, precum şi a copiilor expuşi riscului de sărăcie sau de excluziune socială în multe state membre.
3. Ultima ediţie a Monitorului performanţei în materie de protecţie socială (SPPM) indică, de asemenea, o continuă îmbunătăţire generală a situaţiei sociale în UE, aproximativ două treimi din indicatorii sociali din cadrul SPPM semnalând un număr considerabil mai ridicat de state membre cu schimbări pozitive decât negative. Cu toate acestea, creşterea economică şi îmbunătăţirea pieţei forţei de muncă au avut, până în prezent,...