Content area
Full Text
Primul număr al Psihologiei Sociale a apărut în iunie 1998, la Editura Polirom din Iaşi. Se împlinesc 20 de ani de atunci şi acest lucru ne oferă prilejul să evocăm succint contextul efervescent al naşterii publicaţiei noastre.
Fondatorul revistei şi „motorul" ei vreme de 15 ani a fost profesorul Adrian Neculau (1938-2012), un membru proeminent al comunităţii psihologilor români atât înainte, cât şi după revoluţia anticomunistă. După susţinerea tezei de doctorat în 1974, sub îndrumarea academicianului Vasile Pavelcu, Adrian Neculau a predat cursuri de psihologie socială şi a devenit treptat unul dintre cei mai importanţi psihologi români. În perioada comunistă a reuşit să publice mai mult decât colegii săi de generaţie din colectivul de psihologiepedagogie de la Universitatea „Alexandru loan Cuza" din Iaşi. I-au apărut, pe rând, Sociologia în acţiune (coordonator, volumul I, 1972, volumul II, 1973), Liderii în dinamica grupurilor (lucrare de doctorat, 1977), Grupurile de adolescenţi (coordonator, 1977), A fi elev (1983), Tineretul şi lumea contemporană (coordonator, 1985), Comportament şi civilizaţie (coordonator, 1988), A trăi printre oameni (1989). În primele luni ale anului 1990 a fost ales şeful renăscutei Catedre de Psihologie şi a avut o contribuţie esenţială la crearea secţiilor de licenţă în domeniile psihologiei, pedagogiei şi psihopedagogiei. Mai târziu, în 1997, din postura de prorector al Universităţii, alături de profesorul Teodor Cozma, a întemeiat Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, desprinzând-o de structura complexă care era Facultatea de Filosofie.
În mod neîndoielnic, atâta vreme cât şi-a păstrat calitatea de titular în Departamentul de Psihologie (până în 2008), profesorul Adrian Neculau a fost, de departe, personalitatea cea mai însemnată a Facultăţii noastre. Poziţia dominantă i-a îngăduit să contureze trasee de evoluţie pentru instituţia pe care o ctitorise. Înţelegem lesne, prin urmare, de ce, după revoluţia anticomunistă, Facultatea de la Iaşi s-a remarcat în mod special prin contribuţiile în domeniul psihologiei sociale - şi mai puţin în alte ramuri ale psihologiei. Profesorul Neculau îşi propusese să creeze un laborator de cercetări empirice, o colecţie de volume de psihologie la Editura Polirom, o revistă. Totodată, a vizat neobosit, pentru colectivul pe care-l conducea, o participare internaţională intensă şi un rol important în reţeaua relaţiilor dintre centrele de cercetare în domeniul psihologiei sociale. În sfârşit, probabil mai presus de orice, Adrian Neculau ar fi...