Content area
Full Text
Abstract
The paper presents an analysis of the power quality in a trader with special technological equipment that requires continuous power. We found very high levels of capacitance energy injected in the electric network, confirmed also by the electric energy bills. After the recorded tests and measurements, we found the generating sources, namely the three power supplies UPS, each of 250 kVA capacity. To remedy this problem, we proposed a number of measures including the installation of a passive filter (inductive) to compensate the capacitive load.
Keywords: power quality, capacitive load, energetic analys
1. Introducere
Scopul studiului a fost realizarea analizei modului actual de functionare al instalatiilor electrice, În cadrul unei unitati de productie mentionând o problema de suprafacturare a energiei electrice reactive capacitive si situatii critice de declansare a unor echipamente sensibile.
2. Date preliminare
Au fost analizate atât datele furnizate (facturi de energie electrica), cât si echipamentele aferente distributiei energiei electrice.Din facturile energie electrica puse la dispozitie, am dedus situatia prezentata În tabelul 1.
Costul total al facturii la energia electrica a fost de 1186228,7 RON/an sau 296557 EUR/an (4 RON/EUR) (vezi tabelul 2).
Totalul energiei active consumate pe durata perioadei alese a fost 3166 MWh/an pentru un cost de 754691 RON/an sau 188673 EUR/an. În lunile ianuarie si octombrie energia reactiva inductiva a fost facturata asa cum apare În tabelul 3.
În cele 12 luni, energia reactiva capacitiva a fost facturata asa cum apare În tabelul 4.
Cantitatea ridicata de energie reactiva capacitiva facturata a fost de 1420353 kVARh/an la un pret de 191241 RON/an sau 47 810 euro/an.
Pe baza facturilor de energie electrica, s-a identificat problematica prezentei analize, valoarea foarte ridicata a energiei electrice reactive capacitive ce a reprezintat 25 % din factura anuala de energie activa.
De asemenea, este de remarcat ca valoarea a fost foarte ridicata pe perioada septembrie-decembrie 2010, perioada cu productie scazuta, fapt dovedit si de valoarea energiei electrice active, conform tabelului 5.
Scopul a fost de a identifica sursa generatoare de energie capacitiva În retea, de a analiza factorii care au provocat depasirea valorii standard si de a propune solutii de remediere urgenta a situatiei cauzate prin actiuni pe termen scurt.
3. Modul operator
Instalatia existenta
Situl dispune de un post de transformare cu...