Content area
Full Text
Abstract: În anumite cazuri de gravitate extrema, în care comportamentul parintilor este nedemn de aceasta calitate, judecatorul poate si trebuie sa intervina în apararea copiilor, lipsindu-i pe parinti de exercitarea autoritatii parintesti. Sanctiunea decaderii din exercitiul drepturilor parintesti se aplica numai în cazurile extrem de grave; daca abaterile parintilor, chiar daca importante, sunt de o amploare redusa, judecatorul va aplica alte sanctiuni.
Decaderea din exercitiul drepturilor parintesti este o sanctiune juridica , definitiva sau temporara, care poate fi pronuntata de instanta judecatoreasca în situatia în care comportamentul pa renta l denota inaptitudinea parintelui de a exercita autoritatea parinteasca în conformitate cu interesul superior a l copilului.
În prezentul articol vom dezvolta cauzele decaderii din exercitiul drepturilor parintesti, aspecte procedurale privind decaderea, efectele decaderii din exercitiul drepturilor parintesti si repunerea în exercitiul drepturilor parintesti.
Cuvinte cheie: notiunea si natura juridica a decaderii din exercitiul drepturilor parintesti, cauzele, efectele, procedura decaderii, repunerea în exercitiul drepturilor parintesti.
1. Consideratii generale. Notiune.
Decaderea din exercitiul drepturilor parintesti este o sanctiune juridica , definitiva sau temporara, care poate fi pronuntata de instanta judecatoreasca în situatia în care comportamentul parental denota inaptitudinea parintelui de a exercita autoritatea parinteasca în conformitate cu interesul superior al copilului1. Scopul principal al acestei masuri nu consta numai în sanctionarea parintelui care se face vinovat pentru purtare abuziva sau neglijenta grava în exercitarea autoritatii parintesti, ci si în ocrotirea interesului superior al copilului minor.
Consecinta aplicarii decaderii consta în pierderea exercitarii autoritatii parintesti. Ea presupune încetarea acesteia doar în ceea ce-l priveste pe cel care o exercita si nu în ceea ce-l priveste pe copil în cazul în care exista cotitular care poate asuma autoritatea; poate fi totala sau partiala, însa cu origine si caracter punitiv. De asemenea, decaderea poate fi considerata o incapacitate de folosinta cu caracter de sanctiune2.
Codul civil consacra acestei institutii art 508-512 C.civ. iar în Legea nr. 272/2004 privind promovarea drepturilor copilului o gasim reglementata în art. 36-38. Decaderea ambilor parinti din exercitiul drepturilor parintesti conduce la un transfer al autoritatii parintesti: aceasta va fi exercitata în locul parintilor de catre tutore.
2. Cauzele de decadere
În anumite cazuri de gravitate extrema, în care comportamentul parintilor este nedemn de aceasta calitate, judecatorul poate si trebuie sa intervina în apararea copiilor,...