Content area
Full Text
Abstract:
The new Code of Criminal Procedure reshaped the role of the prosecutor in criminal proceedings.
The prosecutor's role, consisting in investigating and supervising the criminal investigations carried out by the judiciary police, during the phase of Criminal Prosecution, was broadly maintained, except for some functions that were either restricted, modified or enlarged.
During the Judgement Phase, the prosecution function has been strengthened, since the presence of the prosecutor during the criminal proceedings became, in principle, mandatory.
The article attempts to identify the main differences regarding the role of the prosecutor in criminal proceedings, as governed by the old and the new Code of Criminal Procedure.
Keywords: new Code of Criminal Procedure, prosecutor, criminal proceedings
Rolul procurorului, parte a autoritatii judecatoresti, este instituit în arhitectura institutionala a statului român, în primul rând, prin articolele 131 si 132 din Constitutia României, si, în subsidiar, prin legi organice, Legea nr.303/2004 si respectiv Legea nr.304/2004.
Însa actul normativ care reglementeaza în mod detaliat rolul procurorului în procesul penal este Codul de procedura penala, lege care consfinteste regulile ce trebuie respectate cu ocazia cercetarii si judecarii, în materie penala, a unei persoane fizice sau juridice.
Noul Cod de procedura penala, adoptat prin Legea nr.135/2010, modificata prin Legea nr.255/2013 si apoi prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.7/2014, aduce modificari de substanta fata de Vechiul Cod de procedura penala.
Una dintre modificarile de substanta se refera la introducerea separarii functiilor judiciare.
Astfel, articolul 3 din Noul Cod de procedura penala, introduce principiul separatiei functiilor judiciare, respectiv functia de urmarire penala, functia de dispozitie asupra drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanei în faza de urmarire penala, functia de verificare a legalitatii trimiterii sau netrimiterii în judecata si functia de judecata.
Functia de urmarire penala este exercitata de procuror si de organele de cercetare penala care strâng probe necesare pentru a se constata daca exista sau nu temeiuri de trimitere în judecata.
În expunerea de motive privind adoptarea Noului Cod de procedura penala, se sustine ca pozitia procurorului a fost regândita, în cadrul organelor de urmarire penala, precum si cu privire la competenta.
Rolul procurorului în procesul penal trebuie înteles plecând de la legislatia privind organizarea judiciara, de la dispozitiile constitutionale, de la deciziile Curtii Constitutionale (decizia nr.346/2006, decizia nr.1058/2007), deciziile...