Content area
Full Text
ÖZ
Yoksulluk sorununun çözümü bugüne kadar oldukça acil konuların başında gelmektedir. Günümüz bilim insanlarının yerli ve yabancı yazarların eserlerinde yoksulluk sorunu birçok açıdan ele alınmaktadır. Ekonomik gelişmenin şu anki aşamasında yoksulluk ve sonuçları çeşitli teorik ve sosyal anlaşmazlıkların konusu olarak İncelenmektedir. Araştırmamızda Rusya'nın reformlarla geçen sosyo-ekonomik sisteminde yoksulluk olgusu incelenmiş olup, nüfusun yoksullaşmasına sebep olan faktörler ve yaşam standartları dinamiklerine yer verilmiştir. Rusya'da yoksulluğun sosyo-demografik özellikleri analiz edilmiş olup, bu özelliklerden: sağlık, istihdam, yaş ve yerleşim şekli işgücü piyasasını etkileyen önemli unsurlar olduğu ortaya konmuştur. Son 10 yılda farklı sosyo-demografik özelliklerin yoksulluğa düşme riski içerisinde "gelire" ve "yoksulluğa" göre türleri araştırılmıştır.
Sonuç kısmında ise devletin sosyal politika açısından yoksullukla mücadele için yapılması gerekenlere yer verilmiş ve değerlendirilmiştir.
Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Mutlak ve Göreceli Yoksulluk, Yaşam Seviyesi ve Kalitesi, Gelir Farklılaşması, Sosyal Eşitsizlik, Sosyal Adalet.
ABSTRACT
The solution of the poverty problem is one of the most urgent issues to date. The problem of poverty is dealt with in many ways in the work of contemporary scholars of local and foreign authors. In the current stage of economic development, poverty and its consequences are examined as the subject of various theoretical and social disagreements. In our research, the phenomenon of poverty in Russia's socio-economic system undergoing with reforms has been examined and the factors leading to the poverty of the population and the dynamics of living standards are included. Socio-demographic characteristics of poverty in Russia have been analyzed and these characteristics have been shown to be important factors affecting the labour market: health, employment, age and type of settlement. In the last 10 years, different socio-demographic characteristics have been investigated in terms of "income " and "poverty" in the risk of falling into poverty.
In the conclusion, what needs to be done to combat poverty in terms of the state 's social policy is given place and evaluated.
Keywords: Poverty, Absolute and Relative Poverty, Life Level and Quality, Income Differentiation, Social Inequality, Social Justice.
GİRİŞ
Dünya pratiğinde yoksulluğun belirlenmesine yönelik üç temel kavram ayırt edicidir: mutlak, göreceli, öznel.
İlk kavram, bireye biyolojik hayatta kalma olanağı sağlayan yaşamsal kaynaklara duyulan ihtiyaç ile ilgilidir.
İkinci kavram olan göreceli yoksulluk, belirli bir toplumda "normal" kabul edilen ve genel kabul gören yaşam standardı ile karşılaştırılarak belirlenmektedir.
Üçüncü tür yoksulluk...