Content area
Full Text
Abstract:
The paper examines a range of vital security.
The material is structured in four parts. In the introduction I have defined the terms of security and food safety. In the second part I have presented were the legislative measures taken at national and European level as regards food, in the third part I have analyzed situations become critical due to irregular diet of nutritionally but and in terms of food nonconformity, and the fourth point the conclusions we reached the following review.
Keywords: safety, security, food, UE, nonconforming, additives
1. Introducere:
Pornind de la încercarea de a defini securitatea si siguranta alimentara, prezint "Securitatea alimentara reprezinta totalitatea masurilor si actiunilor întreprinse la nivel national si international pentru a asigura un grup de populatie, sau întreaga populatie a unei tari, ca are asigurataccesul la o cantitate suficienta de hrana, verificata cantitativ si posibil oricând de a fi cumparata, în functie de statutul social al fiecarui consumator" si respectiv ,,Siguranta alimentara reprezinta totalitatea masurilor si actiunilor întreprinse la nivel national si international, pentru a asigura consumatorul ca nu va suferi consecinte care sa-i afecteze sanatatea, atunci când prepara, sau consuma un produs alimentar".
În concluzie diferenta dintre acesti doi termeni (securitete / siguranta alimentara) este data de accesul la hrana fata de siguranta care asigura consumatorii ca sanatatea nu le va fi afectata. Iar asemnarile dintre cei doi termeni, rezulta din totaitatea masurilor si actiunilor întreprinse în vederea accesului la produsele alimentare.
Termenul de ,,Singuranta alimentara" este mai des întâlnit, cu totii vorbim în ziua de astazi despre siguranta pe care o ofera un produs.
Politica Uniunii Europene privind siguranta alimentara vizezaza întregul lant alimentar. Scopul sau este sa garanteze:
1. siguranta si valoarea nutritiva a alimentelor si furajelor;
2. standarde ridicate în materie de sanatate si bunastarea animalelor si protectia plantelor;
3. informarea clara privind originea, continutul, etichetarea si utilizarea aliemntelor.
Ea mai cuprinde:
- o legislatie ampla privind siguranta aliemntelor sia frajelor, precum si igiena aliemntara;
- date stiintifice fundamentale în baza carora se iau deciziile;
- masuri de punere în aplicatie si control.1
2. Masuri legislative:
În legea 150 din 14 mai 2004, Art. 2 aliniatul (1), se defineste alimentul sau produsul alimentar ca orice produs sau substanta, indiferent daca este procesat...