Content area
Full Text
C. pen., art. 91
Potrivit dispoziţiilor art. 91 alin. 1 lit. c), d) C. pen., pentru a se putea dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, este necesar ca infractorul să-şi fi manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, trebuind să se aprecieze, în aceleaşi timp că, în raport de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de infractor pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii şi de posibilităţile sale de îndreptare, aplicarea pedepsei este suficientă iar infractorul nu va mai comite alte infracţiuni.
În fine, conform art. 91 alin. (3) lit. c) C. pen., nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere dacă infractorul s-a sustras de la urmărire penală şi de la judecată, neprezentându-se la chemările adresate de organele judiciare.
(C. Apel Galaţi, decizia penală nr. 96/A din 27 ianuarie 2017)
Prin sentinţa penală nr. 557 din 20 septembrie 2016 a Judecătoriei Adjud s-a dispus, în baza art. 396 Noul C. pen. cu aplicarea art. 5 Noul C. pen., condamnarea inculpatului D.V. la pedeapsa:
- de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui autovehicul fără permis de conducere prevăzut de art. 335 alin. (2) C. pen. cu aplicarea art. 35 alin. (1) C. pen.;
- de 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals privind identitatea prevăzută de art. 327 alin. (1) C. pen.;
- 3 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals prevăzută de art. 323 alin. (1) C. pen.
În baza art. 38 alin. (1) C. pen. s-a aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea, respectiv 1 an închisoare, la care s-a adăugat pedeapsa de 3 luni reprezentând treimi din celelalte pedepse, urmând ca inculpatul să execute 1 an şi 3 luni închisoare.
În baza art. 91 C. pen. s-a dispus suspendarea pedepsei sub supraveghere pe un termen de 3 ani.
Pe durata termenului de supraveghere, potrivit art. 85 C. pen., inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:
a) să se prezinte la serviciul de probaţiune la datele fixate;
b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat;
c)să anunţe în prealabil schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;
d) să comunice schimbarea locului de muncă;
e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor...