Content area
Full Text
ÖZ
Ekonomik büyüme literatüründe, ülkeler arası büyüme farklılıklarının açıklanmasında kurumsal faktörler üzerinde fazlaca durulmaktadır. Bu kurumsal faktörlerden bir tanesi de ülkelerin yaygın düşünce-davranış alışkanlıklarını güçlü bir şekilde yansıtan politik istikrardır. Zira, politik istikrar hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde iktisadi faaliyetlerin sürdürülebilir kılınması adına oldukça önemlidir. Bu çalışmanın temel amacı Türkiye'de politik istikrar ve ekonomik büyüme ilişkisini 1984-2017 dönemi için zaman serisi analizi yöntemleriyle araştırmaktır. Çalışmadan elde edilen bulgular şöyle sıralanabilir; (a) analizde kullanılan deǧişkenler birim kök süreci sergilemekteyken, birinci sıra farkları alındıǧında ise duraǧan hale gelmektedir, (b) eşbütünleşme testi sonuçlarına göre deǧişkenler arasında uzun dönemli bir ilişki vardır, (c) uzun dönemli katsayı tahminine göre politik istikrar, yatırım ve tüketim harcamaları iktisadi büyümeyi pozitif etkilerken, kamu tüketim harcamaları negatif etkilemektedir. Bu baǧlamda Türkiye ekonomisinde politik istikrarın sürdürülebilir kılınması yönünde alınacak tedbirler ve uygulanacak politikalar, iktisadi gelişme sürecini olumlu etkileyecektir.
Anahtar Kavramlar: Politik İstikrar, Ekonomik Büyüme, Türkiye, DOLS.
Jel Kodları: B22, C22, O43.
ABSTRACT
In the economic growth literature, there has been a lot of emphasis on institutional factors in explaining the growth differences between countries. One of these institutional factors is political stability, which strongly reflects the common thought-behavior habits of countries. Because political stability is crucial in making economic activities sustainable in both developed and developing countries. The main purpose of this study is to examine political stability-economic growth nexus in Turkey for the period of 1984-2017 by using time series analysis techniques. The empirical findings are as follows: (a) analyzed variables exhibit unit root process, while they are stationary at their first difference, (b) according to the cointegration test results, there is a long-run relationship among variables, (c) according to the long-run parameter estimation, political stability investments and consumption expenditures have a positive effect on economic growth, whereas government expenditures negative. In this context, measures and policies for ensuring the sustainability of political stability in Turkey will positively affect economic growth in Turkey.
Keywords: Political Stability, Economic Growth, Turkey, DOLS.
Jel Codes: B22, C22, O43.
(ProQuest: ... denotes formulae omitted.)
GİRİŞ
Politik istikrar ve ekonomi ilişkisi Alesina, Özler, Roubini ve Swagel 'in (1996) öncü çalışmasından bu yana iktisat biliminde tartışılan bir konudur. Alesina vd. (1996), Arjantin'in yirminci yüzyılın başlarında dünyada en yüksek refah seviyesine sahip olduǧunu, 1960 yılı itibariyle kişi başına...