Content area
Full Text
Özet
Bölgeler arası refah düzeylerinde büyük farklılıklar olması, bireylerin sosyal adalet konusunda kaygı duymasına neden olmaktadır. Bu durum son yıllarda, refah kavramına ve ölçümüne olan ilgiyi artırmaktadır. Bu çalışmada Ağırlıklandırılmış Toplamlar Modeli (WSM) ve Ağırlıklandırılmış Çarpım Modeli (WPM) gibi iki Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) tekniğinin birlikte kullanılması esasına dayanan Ağırlıklandırılmış Bütünleşik Toplam Çarpım Değerlendirmesi (WASPAS) yöntemi ile Türkiye'nin istatistiki bölge birimleri arasında (İBBS-2) refah düzeyi farklılıklarının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Sonuçlar Doğu ve Batı bölgeleri arasında belirgin bir ikilik olduğunu göstermekte ve önemli farklılıkların eğitim, iş ve sosyal konularında olduğunu ortaya koymaktadır.
Anahtar Kelimeler: Refah düzeyi ölçümü, İBBS-2. düzey, Çok kriterli karar verme, WASPAS
JEL Kodları: I31, R11, C14, C61
Abstract
The fact that there are large differences in well-being levels among the provinces causes that the individuals live with anxiety about social justice. In recent years, there has been increasing interest in the concept and measurement of well-being. This paper is aimed to determine the well-being level differences of a sample of Turkish Provinces (NUTS-2), using Weighted Aggregated Sum Product Assessment (WASPAS) method that combines Weighted Sum Model (WSM) with Weighted Product Model (WPM). The results show a marked dichotomy between the Eastern and Western provinces, highlighting important differences in education, job and social well-being.
Keywords: Well-being measure, Turkish provinces, multi-criteria decision making, WASPAS
JEL Classification: I31, R11, C14, C61
(ProQuest: ... denotes formulae omitted.)
1.GİRİŞ
Dünya'nın farklı birçok bölgesinde olduğu gibi ülkemizde de uzun yıllardır bölgeler arası refah düzeyi farklılıklarının yaratmış olduğu sorunlarla mücadele edilmekte ve bu farklılıkların ortadan kaldırılmasını sağlayabilecek önlemler aranmaktadır. Sebepleri birkaç başlık altında toplanabilen bölgeler arası refah düzeyi farklılıkları, temel olarak sosyo-kültürel dengesizlikler, doğal ya da coğrafi farklılıklar ve iktisadi eşitsizliklerin etkisiyle meydana gelmektedir. Bu farklılıklar hem ülke ekonomisini olumsuz yönde etkilemekte hem de sosyal sorunları tetiklemektedir. Bu amaçla bölgeler arası mevcut refah düzeyi farklılıklarının kabul görmüş gösterge ve analitik yöntemlerle ortaya konması ve alınabilecek önlemlerin belirlenmesi değerli olacaktır.
Ülkemizde batı bölgelerinin refah düzeyi bakımından doğuya olan üstünlüğü, doğu bölgelerinde yaşayan insanları eşitlik ve adalet noktasında kaygıya düşürmektedir. Bu dengesiz durum ise yaşadıkları bölgede mutlu olmayan insanları büyük kentlere göç etmeye zorlamaktadır. Bu arayış kontrol edilemeyen göç olgusunu, çarpık kentleşmeyi ve şehirlerdeki nüfus artışlarını beraberinde getirerek büyük metropollerin oluşmasına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra kırsaldan kente doğru olan göç,...