Content area
Full Text
ÖZ
Bu çalismanin konusu, üniter yapili bir ülke olan Türkiye'de yerel yönetim birimi olarak belediyelerin mali yapisi ile merkezi yönetim arasindaki iliskinin arastirilmasidir. Arastirmanin amaci, belediyelerin kaynak yapisi içerisinde merkezi yönetim transferlerinin genelde belediyeler ve özelde Sanliurfa Belediyesi örneginde oransal olarak ortaya konulmasidir.
Çalisma, Türkiye'de belediyelerin kaynak yapisinin yaklasik oranda yarisini merkezi yö netim transferlerinin olusturdugunu göstermistir. Bu durum, Sanliurfa Belediyesi ölçeginde de geçerli olmakla birlikte, çalisma ile; belediyelere ayrilan toplam transfer miktari içinde Sanliurfa Belediyesi'ne ayrilan payin 2006-2013 döneminde yaklasik binde dört gibi toplam içinde oldukça küçük bir orana sahip oldugu belirlenmistir.
Anahtar Kavramlar: Belediye, Merkezi Yönetim, Idarelerarasi Mali Transferler
THE FISCAL RELATIONSHIP BETWEEN THE LOCAL (MUNICIPAL) AND THE CENTRAL GOVERNMENTS IN TURKEY: THE CASE OF SANLIURFA
ABSTRACT
This study examines the fiscal relation between the local Municipal and the central governments in Turkey which is a unitary state. It aims to find out the amount of the central revenue transfers to the municipal administrations, especially, the Municipality of Sanliurfa.
The research has indicated that the half of the fiscal resources of the municipal administrations comes from the transfers of the central governments. It has been underlined that although Sanliurfa municipality received half of its revenue from the central government, it equals only to 0.4% out of total between 2006-2013, which is significantly lower than the other municipalities.
Keywords: Municipality, Central Government, Intergovernmental Fiscal Transfers.
GIRIS
Devletlerin kamusal hizmet sunum alanlarindan birisini yerel yönetimler olusturur. Özellikle küresel süreçte neoliberal politikalarin agirlik kazandigi 1980 sonrasi dönemde, yerel yönetsel birimler yerel, bölgesel ve ulusal kalkinmanin önemli bir araci olmuslardir. Bu baglamda, dünyada ve Türkiye'de ortaya çikan küresel süreç orijinli gelismeler hukuki yapiya sahip bir sekilde ülke yönetsel yapilarina yansimaya baslamistir.
Ülkelerin benimsemis olduklari yönetsel yapiya bagli olarak degisiklik göstermekle birlikte, yerel yönetim birimleri içerisinde belediyeler, hizmet sunumu ve demokratik yasama yönetsel ve tercihte bulunma açilarindan katki yönüyle ayri bir öneme sahip olmustur. Belediyelerin bu üstünlüklerinin hayata geçirilmesinde ise, mali yapilarinin rolü oldukça fazladir. Özellikle üniter yapili devletlerde, öz gelirler ve devlet gelirlerinden aktarilan paylardan olusan gelir yapisina sahip olan belediyelerin kaynak yapisina merkezi yönetimin yapmis oldugu katki oldukça önemlidir. Nitekim, yönetimler arasi iliskilerde temel amaç yerel, bölgesel ve ulusal refahin saglanmasidir.
Yerel yönetim birimleri içerisinde önemli bir yere sahip olan belediyelerin sunmus olduklari kamu...