Content area
Full text
Özet
Bu arastirmanin temel amaci, gelismis ülkelerde tarih ders kitaplarinin yaziminda meydana gelen degisim ve gelismeleri, ilgili literatür isiginda incelemek ve ülkemizde yazilacak tarih ders kitaplari için öneriler sunmaktir. Çalisma 2011 yilinda gerçeklestirilmis olup, tarih ders kitabi yazimiyla ilgili yurt içi ve yurt disi literatür taranmistir. Elde edilen verilere dayali olarak, günümüzde gelismis ülkelerdeki tarih ders kitabi yaziminda bazi faktörlerin ön plana çiktigi görülmektedir. Bu faktörler; tarihsel olgularin sunumunda meydana gelen degisim, tarihsel düsünme becerileri ve yapilandirmaci ögretim anlayisinin tarih ögretimine yansimasi, cinsiyet, tartismali konular, demokrasi ve insan haklari alanindaki ilerlemeler olarak siralanabilir. Ülkemizdeki tarih ders kitaplarini yukaridaki faktörler açisindan inceledigimiz zaman, mevcut ders kitaplarinin önemli eksiklerinin oldugu görülmektedir. Ülkemizde yazilacak olan tarih ders kitaplarini daha nitelikli hale getirmek için, ders kitabi yazim sürecinde yukaridaki unsurlar da dikkate alinmalidir.
Anahtar Sözcükler: Tarih Ögretimi, ders kitabi, bilgi çagi
Abstract
The purpose of this research is to examine and evaluate new approaches on writing history textbooks in the light of the recent developments that took place in the developed world and to make recommendations for Turkish history textbooks. The research was conducted in 2011, which included examination of national and international literature concerning history textbooks writing processes. In the light of the given data, the following factors were revealed as having effect on writing history textbooks: Changes in presentation of historical factual knowledge, historical thinking skills, constructivist approach in the teaching of history, gender, controversial issues, democracy and developments in human rights. Examining the Turkish history textbooks in the light of the above factors, it can be said that there are important drawbacks in the Turkish history textbooks. To increase quality of the Turkish history textbooks in Turkey, the above factors should be taken into consideration in writing history textbooks.
Keywords: History education, history textbooks, information age
Giris
Ders kitaplari, zorunlu egitimin Bati Avrupa'da ortaya çikmaya basladigi 19. yüzyilin ilk yarisindan itibaren egitim ve ögretim sürecinin en önemli unsurlarindan birisidir. Ögretmen ve ögrenciler için rehber olan bu materyaller, farkli bilim alanlarinda farkli özelliklere sahiptirler. Dogayi ve evreni inceleme ve anlama esasina dayanan Fen ve doga bilimlerine ait ders kitaplari, daha ziyade olgusal bilgileri ögrencilere sunarlar. Bu alandaki ders kitaplarinda sunulan olgu, kavram ve genellemeler kesin, ölçülebilir ve gözlenebilir nitelige sahip olup, farkli cografya ve toplumlardaki...