Content area
Full Text
Abstract:
The term terrorism is a cold one that says quite a lot since the very beginning. But reflecting on this phenomenon in constant evolution, different views and implications can come off . A large scale X-ray shows the angle from which it is seen, depending on multiple factors. Thus, it appears that depending on the route caused by globalization, those who carry out these activities against humanity are reorganizing to be able to achieve so-called "goals".
Keywords: terrorism, theory, doctrine, diversity.
Conceptualmente vorbind, terorismul vine de la teroare care însemna fricä, groazä, represiune brutalä cu scopul de a-i reduce la tacere pe cei nemultumiti ci a ìnabusi orice rezisten^a. El înseamna - conform Mcii enciclopedii de politologie1 - dominatia brutalä care inspira spaimä, groazä (asemänätor regjmului fascist) si cuprinde ansamblul actelor de violenta produse de un grup sau de un regim reaccionar.
Deci, actiunea teroristilor se bazeazä pe teroare care înseamna totodatä groazä, spaimä, fricä provocata intencional prin ameninjäri sau alte mijloace de intimidare sau de timorare. Sau cum stigmatizeazä fenomenul terorist Xavier Raufer, drept "norma celui slab îndreptata împotriva celui puternic sau atacul viespei împotriva elefantului" (cf. Jean Servier, Terorismul, Institutul European, 2002, p. 6).
Dacä traducem terorismul, pornind de la semnificatiile teoriei, în^eleasa în miscarea, materializarea ei descoperim ça avem de a face nu doar cu un terorism ce prezuma existenÇa actului de violenta, forja fizica, ci si un act psihic, intelectual, verbal etc. De aici si concluzia lui Edward Behr care în a sa America de care ne temem, vorbeste de un terorism intelectual ca forma de maladivitate socialä ce s-ar traduce astäzi prin conformism, stupiditate, gandiré superficialä, stereotipica etc.
De asemenea, Magda Ferchedan Muntean s.a. în Terorismul. Culegere de studii, Editura Omega, 20012 ne oferä importante elemente ce defínese terorismul religiös, care dupa cum sublinia Bruce Hofrman a cunoscut o adeväratä explozie dupä 1968, când nu s-a întâlnit nici un astfel de act pana în zilele noastre când se întâlnesc impresionante acte de acest gen. Mai mult, conform aceleiasi surse, aproape un sfert din grupärile teroriste active la nivel mondial sunt motivate predominant de problème religioase aflate la rândul lor în strânsa legatura cu cele politice. Astfel încât, în ultímele decenii miscärile extremist-religioase au cunoscut o proliferare extraordinarä, ele...