Content area
Full Text
Abstract:
As a special social phenomenon, terrorism has gained, at the beginning of this century and millennium, global proportions and complex features through its expansion and various forms of manifestation. Humankind is increasingly facing a multitude of terrorist attacks, some of which are incredibly violent, spreading horror and deeply affecting the normal tempo of the society, endangering the core existence and function of democracies, national security of states and even the world peace.
Cuvinte cheie: teroare, James Adams , banditismul, opinia publica
Încercari de definire
Marea dificultate a definirii terorismului nu consta în tendinta de generalizare a unei tehnici de aplicare a violentei-care în principiu ar putea fi utilizata de oricine, în toate tipurile de relatii si situatii conflictuale-ci mai degraba, la limitarea definirii la anumiti factori, numai la anumite tipuri de conflicte.
Unii sociologi si politologi sustin ca, în principiu, nu se poate da nici o definitie a terorismului deoarece însusi procesul de elaborare a unei definitii face parte dintr-un context mai larg decontestare a ideologiilor si obiectivelor politice.
Notiunea de "terorism" este din punct de vedere etimologic un derivat de la "teroare" cuvânt de origine latina. Înca înainte de romani, în mitologia greaca, teroarea (Phobos) si frica (Deimos) erau numele date celor doi cai, care trageau carul de lupta al lui Ares, zeul razboiului. Simbolistica acestor cuvinte este semnificativa. Razboiul, lupta, conflictul presupun recurgerea la folosirea fortei, a mijloacelor violente, destructive. Resorturile psihologice ale acestui proces sunt: frica (teama)si terorea. Grecii subliniau independenta relativa dintre aceste doua concepte ce se inter-relationeaza. Frica era cunoscuta de ei si ca o reactie la lucruri noi si ciudate, neasteptate si periculoase. Frica era o reactie a cetatenilor eleni la schimbarile politice majore din cetate (polis) daca aceste schimbari erau atât de semnificative încât sa ameninte securitatea lor individuala si a comunitatii sociale din care faceau parte.
Prin notiunea de "teroare" se întelege o stare de teama extrema care înspaimânta, tulbura si paralizeaza. Aceasta teama colectiva poate fi indusa prin "terorizare"adica prin practicarea amenintarii cu violenta sau folosirea acesteia.
Terorismul nu produce numai si numai teroare. Mai mult teroarea nu reprezinta întotdeauna rezultanta principala a unui act terorist sau, chiar, a unei companii teroriste. Teroarea este definita prin teama extrema si angoasa, în timp ce terorismul...