Content area
Full Text
Özet
Amaç: Tinea korporis, dermatofit türü mantarlarin, saçli deri, el-ayak tabanlari, tirnaklar ve kivrim bölgeleri haricinde olusturdugu kutanöz infeksiyonlardir. Etkenlerin dagilimi cografik ve sosyo-ekonomik sartlara göre degisebilmektedir. Çalismamizda tinea korporis tanisi alan olgularin mikolojik kültür sonuçlari ve olgularin yas, cinsiyet ve lezyon lokalizasyonlarinin karsilastirilmasi amaçlanmistir.
Gereç ve Yöntem: Bu çalismada Ocak 2007-Aralik 2011 tarihleri arasinda dermatoloji poliklinigine basvuran ve tinea korporis tanisi alan 62 olgunun mikolojik kültür sonuçlari retrospektif olarak incelenmis ve bu sonuçlar cinsiyet, yas, lezyon lokalizasyonu ile anlamlilik açisindan karsilastirilmisir.
Bulgular: Tinea korporis tanisi alan 62 olgunun yas ortalamasi 40,5 iken, %62,9'unu (n=39) kadin, %37,1'ini (n=23) erkek olgular olusturmaktaydi. Üreme sonuçlari degerlendirildiginde her iki cinste de en sik saptanan etken Trichophyton rubrum (%56,5) iken bunu sirasiyla Microsporum canis (%35,5), Trichophyton violaceum (%4,8) ve Trichophyton mentagrophytes (%3,2) izlemekteydi. Microsporum canis her iki grupta da ikinci siklikta saptanirken, kadinlarda görülme orani %46,5, erkeklerde %17,3 idi. Bu fark, kadinlarin, zoofilik dermatofit Microsporum canis için önemli bir bulas kaynagi olan evcil hayvanlarla daha sik temasina baglandi.
Sonuç: Çalismamizda, tinea korporis etkenleri ve siklik siralari literatürle benzer sekilde saptandi. Etkenin türü, lezyon lokalizasyonu, cinsiyet ve yas degiskenleri arasinda istatistiksel olarak anlamli fark saptanmadi. Mikolojik kültür yapilamayan durumlarda epidemiyolojik verilerin tedaviyi yönlendirmede önemli etken oldugu düsünülmektedir. (Türkderm 2014; 48: 71-3)
Anahtar Kelimeler: Dermatofit, korporis, tinea
Summary
Background and Design: Tinea corporis, a cutaneous infection of the glabrous skin, excluding palms-soles, nails and groins, is caused by dermatophytes.The distribution of agents varies depending on geographical and socio-economic factors. In this study, we aimed to analyze the agents seen in tinea corporis and their relationship with patient age, gender and lesion location.
Materials and Methods: In this study, we retrospectively analyzed mycological examination results of 62 patients (62.9% female, 37.1% male) who attended our dermatology outpatient clinic and were diagnosed with tinea corporis between January 2007 and December 2011. The results were compared in terms of patient age, sex and location of lesions for the statistical significance.
Results: The average age of the patients was 40.5 years. Trichophyton rubrum was the most prevalent etiologic organism in both gender (56.5%), followed by Microsporum canis (35.5%), Trichophyton violaceum (4.8%) and Trichophyton mentagrophytes (3.2%). The prevalence of Microsporum canis was 46.5% in women and 17.3% in men; the difference was attributed to...