Content area
Full Text
Rodica PEPTAN*
Abstract: Vocaþia succesoralã legalã este una din condiþiile generale prevãzutã de lege care trebuie Îndeplinã de o persoane În raport de o altã persoanã, pentru ca cea dintâi sã poatã accede la mostenirea celei din urmã potrivit regulilor legale (mostenirea legalã).
În timp ce vocaþia generalã face ca dreptul la mostenire, ca aptitudine abstractã, sã devinã potenþial, vocaþia concretã la mostenire, mai restrictivã, conferã efectivitate dreptului la mostenire.
Pentru a fiÎn prezenþa unei vocaþii succesorale legale concrete, este necesarã ca, pe lângã condiþiile generale ale dreptului de a mosteni, sã fie Întrunitã cumulativ si o altã condiþie, specialã, respectiv, În ceea ce-l priveste pe soþul supravieþuitor, acesta sã deþinã calitatea de soþ la data deschiderii mostenirii.
Cuvinte cheie: soþ supravieþuitor, drepturi succesorale, mostenire, bunuri comune, bunuri proprii, concurs cu clasele de mostenitori
1. Consideraþii generale asupra vocaþiei la mostenire
Pânã la intrarea În vigoare a noului Cod civil de la 1864, vocaþia succesoralã - chemarea la mostenire În virtutea legii sau În virtutea testamentului - era reþinutã drept condiþie generalã a dreptului de a mosteni numai de literatura de specialitate. Legea nr. 287/2009 reglementeazã expres aceastã conditie În art. 962, astfel: "Pentru a putea mosteni o persoana trebuie sa aiba calitatea ceruta de lege sau sa fifost desemnata de catre defuct prin testament".
Vocatia succesorala legala este una din conditiile generale prevazuta de lege care trebuie Îndeplina de o persoane În raport de o alta persoana, pentru ca cea dintâi sa poata accede la mostenirea celei din urma potrivit regulilor legale (mostenirea legala).
A accede la mostenirea unei persoane În temeiul legii nu semnifica implicit posibilitatea de a culege efectiv acea mostenire, ci doar o vocatie generala, potentiala (eventuala). Au o astfel de vocatie rudele defunctului din cele patru clase de mostenitori, sotul supravietuitor1, statul si unitatile administrativ teritoriale.
Vocatia succesorala generala este guvernata de principiul reciprocitatii acestei vocatii. Potrivit sensului pozitiv al principiului, daca o persoana are vocatie la mostenirea lasata de o alta persoana, atunci si aceasta din urma are vocatie la mostenirea celei dintâi. Principiul nu-si gaseste aplicarea În cazul sotului supravietuitor aflat În ipoteza casatoriei putative (casatoria delcarata nula sau anulata), daca unul dintre soti a fost de rea-credinta la Încheierea casatoriei - art 304 NCC2. Asadar, sotul...